Contribuția cercetătorilor armeni în realizarea Albumului „Tezaurul armenesc din România”

Lansarea albumului „Tezaurul armenesc din România” (editura Zamca București, 2020, p.408, bilingv – engleză-română) trebuia să aibă loc cu mult timp în urmă, însă a fost amânată din diverse motive. În sfârșit, pe 12 iulie 2022, în sala de festivități a Matenadaranului a fost prezentat acest album, munca harnică a unor cercetători armeni care au fost de mai multe ori în România și au studiat patrimoniul armenesc din mai multe orașe.

Albumul prezintă o parte din comorile armenești din toață țara în câteva capitole pe care le prezentăm mai jos:
„Armenii în România” și „Biserici armenești în România” – Claude Mutafian, Doctor în istorie, matematician, Universitatea Paris XIII
Sunt prezentate bisericile armenești din Botoșani, Suceava (Zamca, Hagigadar, Sf. Simion, Sf. Cruce), Iași, Roman, Târgu Ocna, Focșani (Sf. Născătoare și Sf. Gheorghe/Ghevorg), Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Pitești, București, Dumbrăveni (Sf. Elisabeta și Sf. Petru și Pavel), Frumoasa, Gheorgheni, Gherla (Sf. Solomon), precum și muzeul și biblioteca Eparhiei armene Victoria și Hovsep Dudian. Fotografiile acestor edificii prezintă descrierea lor detaliată, ornamente sau fresce aflate în interior.


„Semnificația icoanelor de cult pentru Armenii din România” – Seyranuș Manukyan, Doctor în Artă, Profesor asociat al catedrei de Istoria și Teoria Artei Armene, Universitatea de Stat din Erevan; Cercetător principal la Institutul de Arte al Academiei Naționale de Știință a Armeniei
În acest capitol găsim icoanele valoroase din catedrala armeană din București, dar și cele aflate în muzeul „Dudian” și Arhiepscopia Armeană. În continuare sunt prezentate și icoane din câteva biserici armenești din Botoșani, Suceava (Sf. Cruce, Hagigadar), Galați, Iași, Pitești, Focșani (capela Sf. Înviere/Harutiun din cimitirul armenesc).




„Manuscrise miniate în colecția Eparhiei Armene din România” – Karen Matevosyan, Profesor, Doctor în științe istorice (Matenadaran) și Lusine Sargsyan, Istoric de artă, cercetător științific (Matenadaran), Lector la catedra de Istoria și Teoria Artei Armene, Universitatea de Stat din Erevan. Această cercetare a fost posibilă printr-un grant oferit de Colegiul „New Europe” (Institutul de Studii Avansate, București, anul universitar 2013-14) coautorului articolului – doamnei Lusine Sargsyan.
Sunt prezentate câteva dintre manuscrisele armenești valoroase care se află în România, printre care Evanghelia din 1351, scrisă în Crimeea și dăruită în 1451 bisericii armenești din Iași. Acum mai multe decenii aceasta a fost mutată la muzeul „Dudian”.




„Gramatele Eparhiei Armene din România” – P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România; Locțiitor al Eparhiei Armene din Bulgaria
Aici putem găsi câteva gramate care în prezent se află în muzeul „Dudian”. Cea mai veche gramată păstrată în Eparhia Armeană este datată 1711 care este gramata de binecuvântare a Arhiepiscopului Mesrop, Întâistătător din Adrianopol către armenii din orașul Roman. Se exprimă mulțumiri pentru cei 400 de mangări trimiși pentru construirea bisericii Sf. Grigore Luminătorul din Adrianopol, precum și pentru cei 410 mangări trimiși pentru construirea bisericii Sf. Ștefan.



„Colecția obiectelor de cult din argint ale Eparhiei Armene din România” – Mariam Vardanyan, Lector la catedra de Istoria și Teoria Artei Armene, Universitatea de Stat din Erevan
În acest capitol sunt prezentate mai multe obiecte de cult din argint care se păstrează în muzeul „Dudian” și în bisericile armenești din București, Botoșani, Suceava (Sf. Cruce, Hagigadar, Zamca), Iași, Galați, Brăila, Pitești. Printre astfel de obiecte găsim: cruce de altar, cruce de mână, cruce relicvar, ripidă, radiant de altar, potir, Mâna cu Sf. Moaște, vas pentru Sf. Mir în formă de porumbel, chivot, candelă, copertă a Evangheliei, curea, cataramă, vas pentru ritual).




„Colecția de textile a muzeului Eparhial Dudian” – Nelly Smbatyan, Lector la catedra de Istoria și Teoria Artei Armene, Universitatea de Stat din Erevan
În muzeul „Dudian” sunt păstrate, printre altele, mai multe obiecte textile dintre care sunt prezentate următoarele: dveră de altar, mitră preoțească, mitră arhierească, guler liturgic, veșmânt liturgic, epitrahil, mânecuțe liturgice, acoperământ de potir, covor antic caucazian Perpedil Șirvan, covor pentru rugăciune, covor Șiraz, covor Karabakh, veșmânt oriental otoman, încălțăminte liturgică.




„Pecețile de prescură din colecția muzeului Eparhial Dudian” – Levon Chookaszian, Șeful catedrei de Istoria și Teoria Artei Armene, Universitatea de Stat din Erevan
Aici putem găsi câteva peceți istorice din „Dudian”, dintre care cea mai veche este din anul 1725, „din partea pelerinului Șmavon”.




Albumul a fost realizat din inițiativa P.S. Episcop Datev Hagopian, proiectul fiind finanțat de Secretariatul de Stat pentru culte din România. În realizarea albumului și-au adus contribuția diaconul Haik Azarian, Hrair Hawk Khatcherian (fotograf), Lilit Khachatryan (concept grafic și editare fotografii), Madeleine Karacașian, Paul Grigoriu, Armine Bachachyan (traducători), Bella Muradian (coordonator de proiect).
La lansarea acestui album din Matenadaran au fost prezenți P.S. Episcop Datev Hagopian, Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, P.S. Episcop Varlaam Ploieșteanu, vicar patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, Cornel Ionescu, ambasadorul României în Armenia, Vahan Ter-Ghevondyan, directorul Matenadaranului, Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, alți membri ai delegației Eparhiei Armene din România, autori ai capitolelor albumului și cei care au contribuit la realizarea lui. Menționăm cu bucurie că în sală se aflau foarte mulți tineri din cercurile științifice care pot contribui în viitor la promovarea patrimoniului armenesc vechi și bogat din România.

Nu întâmplător, P.S. Episcop Datev Hagopian, mulțumindu-i domnului secretar de stat Victor Opaschi pentru finanțarea albumului, a menționat faptul că treburile nu se opresc aici și în viitor vor fi pregătite mai multe albume: unul va prezenta mai detaliat bisericile, altul – manuscrisele, celălalt – obiectele de argint etc.
Arsen ARZUMANYAN
