Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Ziua Armeniei și Lansare de Carte

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ziua nationala 5

Mai efervescentă ca oricand, intreaga comunitate armeana din Constanta a sarbatorit Ziua Nationala a Armeniei, cu entuziasmul sau binecunoscut, cu bucuria de a fi laolalta, cu mic, cu mare, in spirit, in inima si gand cu armenii de pretutindeni. 21 septembrie, Ziua Nationala, ziua independentei de stat reprezinta implinirea visului de milenii a neamului armenesc. S-au implinit 23 de ani de cand Armenia este libera sa isi hotarasca singura drumul pe care il urmeaza, cu suisurile si coborasurile inerente, insa tenace si hotarata !

Uniunea Armenilor din Romania, filiala Constanta a reusit sa organizeze cu aceasta ocazie, un eveniment de inalta tinuta, un eveniment complex si special, in care momente culturale, academice s-au ingemanat fericit cu clipe populare, toate avand rezonanta caracteristicilor poporului armean…

Invitat special, scriitorul Marius Chelaru din Iasi, redactor – editor al revistelor « Convorbiri Literare », « Poezia », « Kado » , a avut un discurs deosebit, povestind despre armeni, asa cum i-a vazut in calatoriile sale, despre Armenia, pe care a reusit sa o cunoasca obiectiv si afectiv deopotriva, despre muntele Ararat, pe care l-a privit si dintr-o parte si din cealalta si, mai ales, despre poezia armeana si poetii ei…toate acestea trezind in sufletele celor prezenti un sentiment unic, o bucurie speciala si  reamintindu-ne de mandria de a ne fi nascut armeni !…

Copii deosebit de talentati, Aram Nita si Anaida Sarchizian, au recitat, cu emotiile celor 12 ani ai lor, versuri minunate despre patria mama, atat in limba armeana, cat si in limba romana, moment emotionant intregit de versurile scriitoarei Ana Ruse, pe care ni le-a daruit cu drag si care au reprezentat o surpriza minunata prin caldura si candoarea lor.

In cea de-a doua parte a evenimentului am avut onoarea de a primi un dar special, volumul de nuvele intitulat sugestiv « Al treilea ochi » al doamnei profesor Arsaluis Sarchizian Gurau, un autor exceptional, un deosebit om de cultura, o armeanca desavarsita, care simte si ne face intotdeauna sa ne simtim armeni cu tot sufletul ! Lansarea de carte a fost moderata de dna Conf. Univ. Dr. Constanta Calinescu, scriitor, ale carei referiri la acest volum de nuvele au reusit sa trezeasca in inimile audientei setea de a parcurge paginile cartii in care fiecare dintre noi ne regasim intr-o masura sau alta…De asemenea, interventii speciale, cu discursuri in aceeasi masura academice si emotionante referitoare la acest volum le-au avut dna Prof. Univ. Dr. Olga Dutu, dna Alexandra Flora Munteanu, scriitor, vicepresedinte al Societatii de Haiku, dna Vasilica Mitrea, scriitor – redactorul revistei « Dobrogea Culturala », dna profesor Ioana Bud. Un alt moment deosebit de emotionant moment al serii a fost cuvantul dlui Armand Gurau, fiul autoarei, care a vorbit intr-un mod extraordinar despre mama sa, despre Arsaluis Gurau altfel decat o vedem noi, asa cum o simte el, cu dragoste, cu admiratie, cu respect… si ce poate fi mai frumos, mai inaltator, mai special decat fiul care rosteste toate acele minunate cuvinte, cu glasul tremurat de emotie si ochii umeziti de lacrimi de iubire !…

In incheiere a luat cuvantul  Dl Presedinte al UAR, Constanta, dl Hacic Garabet, care a subliniat inca o data insemnatatea deosebita a acestei zile si a multumit invitatilor pentru contributia la succesul acestui eveniment.

Dorim sa adresam de asemenea multumiri si invitatilor: Dl Ali Baiazid, Presedintele Comunitatii Tatare din Constanta, Dlui Nicolai Artion, Presedinte al Comunitatii Rusilor Lipoveni din Constanta, dlui Bergi Margarian, secretar general al UAR, Bucuresti, dnei Inspector General Adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, Dna Iris Sarchizian,   dnei profesor Laura Vaceanu, scriitor, Presedinte al societatii de Haiku. Dnei Liliana Vinteanu, scriitor, Liga Navala Constanta.

Duminica, 21 septembrie, chiar de ziua nationala, ne-am bucurat cu totii , prin cantec, joc, prin bucuria de a fi laolalta, de acesta data intr-un spatiu mai putin formal, in locatia UAR, Constanta unde, intr-un cadru minunat, cochet si generos ne-am reamintit lucrurile care ne leaga, pe noi, etnici armeni, de istoria din care ne tragem, de tara care ne-a adoptat, de prietenii care ne sunt alaturi de fiecare data !

Luiza Terzian

Secretar cultural,

UAR, Constanta