Redactor

CONSTANȚA | Un triplu eveniment în comunitatea armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sâmbătă 4 martie 2023 la Hotel Continental Forum din Constanța a avut loc un triplu eveniment și anume Adunarea generală de dare de seamă pe anul 2022 a activităţilor derulate în cadrul Uniunii Armenilor din România – sucursala Constanța, sărbătorirea Vartananț-ului și ziua femeii.Cu acest prilej am avut deosebită onoare să îl avem alături de noi pe președintele Uniuniii Armenilor din România – dl Varujan Vosganian. În prima parte a zilei s-a desfășurat Adunarea Generală de dare de seamă pe anul 2022. Înainte de inceperea Adunarii Generale, în semn de respect si prețuire pentru cei care nu mai sunt printre noi s-a păstrat un moment de reculegere, după care a început ședința. 

Domnii Liviu Merdinian -președinte al UAR – Sucursala Constanța și Eduard Diradurian vicepreședinte al UAR –Sucursala Constanța au prezentat rapoartele privind : activitățile organizate și  derulate în anul 2022, bilanțul contabil pe anul 2022, descărcarea de gestiune  și proiectele activităților culturale și de buget-venituri și cheltuieli propuse  pentru anul 2023, în scopul de a continuă misiunea pe care o avem pentru a păstra unitatea şi identitatea noastră, a armenilor din România.

Având în vedere că pe data de 23 februarie 2023 a fost sărbătoarea Sfinților „Vartananț” (Sfinții „Vartanieni” ) și pe data de 8 Martie ziua femeii ,UAR, – sucursala Constanța a organizat într-o atmosfera plină de voie bună, în a două parte a zilei, o întâlnire  festivă și de suflet la care au participat membrii comunității armene . Ce reprezintă ziua de „Vartanaț” ? Ziua Sfinților „Vartananț”’ (Sfinții „Vartanieni”) se serbează în fiecare an în joia dinaintea Postului Mare și amintește de Sfântul Vartan, erou iubit de toți armenii, care a luptat alături de trupele sale de soldați armeni în epica Bătălie de la Avarayr împotriva perșilor sasanizi. Bătălia de la Avarayr, cunoscută și ca Bătălia Vartananț, s-a desfășurat la 26 mai 451 d.Hr. pe Câmpia Avarayr din provincia armeană Vaspurakan, între o armată armeană creștină condusă de Vardan Mamikonian și o armată persană sasanidă. Vartan Mamikonian a fost un comandant militar armean ,un martir și un sfânt al Bisericii Apostolice Armene.Este cunoscut de la bătălia din 451 d.Hr.de pe câmpia Avarayr care a garantat dreptul armenilor de a practică creștinismul.În memoria celor 1036 de eroi de la Avarayr în frunte cu Vartan Mamikonian ziua “Sfinților Vartanieni “a devenit și ziua tuturor armenilor al cărui nume este Vartan ,Karekin,Horen ,Hamayak și totodată a celor care nu au o zi onomastică în timpul anului. Cu acest prilej le urăm LA MULȚI ANI și multă sănătate Chiar dacă mii de oameni au căzut în acea zi în bătălia de la Avarayr totuși o considerăm o sărbătoare , pentru că ceea ce s-a întâmplat în bătălia de la Avarayr  nu a fost un sfârșit așa cum credeau perșii că va fi, ci a fost un început,. o continuare a ceea ce Sfinții Apostoli armeni Tadeu și Bartolomeu și Sfântul Krikor Lusavorici (fondatorii Bisericii Apostolice Armene ) au semănat în inimile poporului armean.

Surpriza pentru doamnele și domnișoarele prezente la eveniment a fost prezența formației „One Step” avându-i protagoniști pe Cristina Odabașean- voce, Mădălin Sorin Grecu, Eugeniu Albu –instrumente, care i-au  încântat pe cei prezenți cu minunata muzică din repertoriul armenesc și internațional. Fie ca Ziua de 8 martie să aducă tuturor doamnelor și domnișoarelor din lumea întreagă prețuirea și respectul celor din jur, să le găsească înconjurate de armonie și frumusețe ,să le dea un curcubeu pentru fiecare furtună, pentru fiecare lacrimă un zâmbet , pentru fiecare suspin un cântec dulce, un răspuns la fiecare rugăciune și un călduros La mulți ani!

Mulțumiri organizatorilor  și celor prezenți pentru această zi minunată !

 Hasmig ANANIAN

Foto Alisa Avachian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *