CONSTANȚA / SEARĂ DEDICATĂ SENIORILOR

Seara de vineri 18 septembrie 2020 dedicata seniorilor ne-a oferit prilejul sa ne intoarcem în timp si să aflam de la participanti momente interesante din viata culturala a comunitatii armene din Constanta.
Vă prezentăm pe scurt cateva din amintirile depănate de cei prezenti. Armenii au desfasurat o bogata si sustinuta activitate culturala in Constanta asa incat in anul 1901 ia nastere asociatia culturala “Arax “, iar in anul 1924 Asociatia culturala “Erevan”. Primele ziare aparute in limba armeana au avut sediul la Constanta. Prima publicatie proprie bilunara constănteană a aparut in anul 1906 si s-a numit “Maro”(Maria) iar in anul 1907 publicatia saptamanala mai mult cu continut literar numita “Ararat”. Ambele ziare cuprindeau articole despre istoria poporului armean si despre viata armenilor din Romania . Activitatea culturală s-a concentrat pe promovarea valorilor traditionale ale culturii armene astfel :
# Corul “Sevan” în numar de peste 80 de persoane a reprezentat vreme de mai multi ani mandria armenilor constanteni sustinand la Constanta si in tara concerte care au incantat publicul meloman. Meritul principal i-a revenit dirijorului Manuelian ,elev al marelui Komitas (preot,muzicolog,compozitor,cantaret ,dirijor de cor ,considerat fondatorul scolii armenesti de muzica si recunoscut drept unul din pionierii etnomuzicologiei).Dirijorul Manuelian a imprimat corului “Sevan “un stil propriu de interpretare abordand un repertoriu elevat si reusind o interpretare de înalta tinuta artistica.
# Formatia de dansuri populare armenesti cu splendidele costume la fiecare aparitie smulgeau ropote de aplauze si admiratie.
# Trupa de teatru formată din tineri si varstnici pasionati de teatru se intalneau dupa o zi de munca si repetau pana noaptea tarziu si puneau in scena piese din repertoriul clasic armean.
# Formatia de muzica usoara care a contribuit si la montarea unor operete armenesti jucate cu mare succes pe scena teatrului “Elpis”printre care si opereta “Arsin malala”(comedie muzicala) o montare de exceptie si o interpretare pe masura ,fiind un adevarat triumf in seara premierei.
# De un succes deosebit s-a bucurat si un gen de spectacol solicitat frecvent intitulat “Momente vesele a la Tanase” care înmănunchia dansul ,cantecul si momentele vesele in interpretarea tinerilor armeni Arsen Calpaccian si Serop Israelian si care culegeau aplauze la scena deschisa.
# O contributie remarcabila a avut-o si Ruben Mamulian cel care canta la chemancia (instrument popular armenesc ) care impreuna cu sotia sa ,la pian , ofereau periodic si la Constanta concerte de inalta tinuta din repertoriul muzicii populare si culte.

Disciplinele sportive in care reprezentantii comunitatii armene s-au afirmat pe plan local si national au fost : Fotbalul, tenisul de masă, volei, atletism,ciclism,yahting ,sah etc. Tinerii armeni activau în cadrul unor cluburi sportive proprii ca :”Artiv”(“Vulturul”),”Pangrad”,”Raffi”si E.F.A.Constanta.


Seara de vineri s-a încheiat cu momentul poetic sustinut de d-na Eugenia Mantarau care a recitat in limba armeana o poezie de acum 100 de ani învatata de la tatal ei iar d-na Siran Mahachian impreuna cu toti participantii au interpretat cateva cantece traditional armenesti .Tuturor seniorilor comunitatii armene din Constanta le transmitem gandurile si multumirile noastre sincere alaturi de cordiale urări de sanatate , iar pentru memoria celor care nu mai sunt printre noi si care au promovat si mentinut de-a lungul timpului traditiile armenesti un gând pios si o rugaciune ! Viitorul apartine celor care respecta trecutul dar indraznesc sa faca pasi curajosi pentru generatiile care vor veni. Multumiri pentru organizare Consililui Parohial al Bisericii Apostolice Armene “Sfanta Maria “Constanta în colaborare cu Uniunea Armenilor din România -sucursala Constanta , Parintelui Paroh Yeznik Torgomian si distinsei doamne Alis Alexandrian care a propus si a moderat acest inedit eveniment .
Hasmig ANANIAN
foto Alisa AVACHIAN