Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA | Seară culturală dedicată marelui pictor armean Martiros Sarian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Seara culturală din data de 11 iunie 2021 a fost dedicată marelui pictor armean Martiros Sarian și a fost prezentată de doamna profesor Arsaluis Sarchizian –Gurău . Vă prezentam pe scurt cateva din ideile principale din expunere.

Martiros Sarian s-a născut într-o familie de armeni pe data de 28 februarie 1880 în orașul Nor –Nakhichevan pe malul răului Don în Rusia. A fost căsătorit cu Lusik Agayan și au avut 2 băieți Ghazaros și Sarkis . În 1895, la vârsta de 15 ani a terminat școala Nakhichevan și din 1897 până în 1904 a studiat la Școala de Arte din Moscova inclusiv în atelierele lui Valentin Serov și Konstantin Korovin . El a fost puternic influențat de opera lui Paul Gauguin și Henri Matisse . Operele sale au fost expuse în diferite spectacole. El a compus primele sale peisaje reprezentând Armenia: “Makravank”, 1902; “Aragats” , 1902; “Sevan” , 1903;” Seara în grădină” 1903;” În satul armean” , 1903 etc., care au fost foarte apreciate în presa vremii.În timp ce, cea mai mare parte a operei sale reflecta peisajul armean el a proiectat și cortina pentru primul teatru de stat armean. Din 1926 până în 1928 a locuit și a lucrat la Paris, dar majoritatea lucrărilor din această perioadă au fost distruse într-un incendiu. Din 1928 până la moartea sa, Saryan a trăit în Armenia .Din anii 1930 s-a dedicat din nou picturii peisagistice precum și portretelor. A primit numeroase premii și medalii de- alungul carierei sale. A fost membru al Academiei de Artă (1974 ) și Academiei Armene de Științe (1956). Dintre lucrările cele mai importante amintim ‘Poveștile “din 1905 -1908 pictat în tempera ,”Farmecele Soarelui”,”Pomegranate”,”O zi fierbinte . Lângă fântână” ,”Lângă mare,A.Sphinx” în care atmosfera de culoare, lumina imaginilor ia o semnificație expresivă datorită armoniilor contrastante ale culorii.Cea mai dominantă caracteristică a lucrărilor sale este lumina aprinsă care radiază din adâncimea pânzei.

O noutate introdusă în pânzele sale a fost apariția măștilor egiptene și a obiectelor culturii estetice.Măștile exprimă sintetic și simplificat un caracter ,un sentiment, o trăire momentană. Pânzele pictate de Sarian sunt atractive prin diversitatea culorilor ale căror surse ar putea fi văzute în traditia noastră populară în cântece dedicate naturii, în poezii și mai ales în hacikar. A fost primul pictor armean educat în Europa care a scos la lumina modalitățile de renovare a stilului national de pictură. În perioada 1915-1920 a pictat puțin și s-a dedicat activităților sale patriotice. În anul 1915 Sarian s-a dus la Echmiatzin pentru a ajuta refugiații armeni. În anul 1916 a fost unul din membrii fondatori ai “Societății pictorilor armeni”din Tbilisi .În picturile sale regăsim întotdeauna flori de câmp care anunță trezirea naturii .

Dintre portretele sale amintim cele ale lui : Yeghishe Charents, Hovhannes Tumanian, Avedik Isahakyan, K.Igumnov etc. La acești oameni descriși de Sarian pot fi văzute trăsăturile lor cele mai specific caracteristice propriei lor naturi -concentrate, profund gânditoare. Sarian a murit la Erevan la 5 mai 1972. Fosta sa casă din Erevan este acum un muzeu dedicat lucrării sale cu sute de obiecte expuse. A fost înmormântat la Erevan la Panteonul de lângă Parintele Komitas. Fiul său Ghazaros (Lazarus) Saryan a fost compozitor și educator. Strănepoata sa Mariam Petrosyan este de asemenea pictor precum și desenator și romancier premiat. A aparținut generației de maeștri de la începutul secolului XX însă lucrările sale au ținut pasul cu vremurile. Lucrările sale sunt sincere, naturale, prin mijloace de exprimare specific care transmit emoții estetice. Principalele caracteristici ale individualității lui Sarian sunt dragostea sa pentru viață și patriotismul. Uneori ,când i se cerea să explice motivul longevității sale, el răspundea cu o spontaneitate infantila :”Nu am făcut rău naturii”. Cu doar câteva zile înainte de moartea sa la venerabila vârstă de 92 de ani el a spus :”Viața seamănă cu o insula . Oamenii ies din mare, trec peste insula și se contopesc din nou în mare “.

Momentul poetic al serii a fost prezentat de d-na Arsaluis Gurau prin recitarea unei poezii oferita de d-na Magda Cazazian tradusă în limba română si numita “Cântec pentru mame”. Doamna Alis Alexandrian a pus la dispoziție albumul numit Martiros Sarian –“Fragments de ma vie “pentru a afla cât mai multe lucruri interesante despre marele pictor si a-i admira marile sale lucrari.

Hasmig ANANIAN