Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA | Sărbătorirea Zilei Primei Republici Armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ziua de 28 mai este cea mai importantă piatră de hotar pentru întemeierea statului și a democrației poporului armean. În ciuda tuturor dificultăților și provocărilor, poporul armean, în 1918, și-a primit eroic dreptul inalienabil de a trăi și de a avea viitor. La 28 mai 1918, Consiliul Național al Armeniei a declarat la Tbilisi nașterea Republicii Democratice Armenia. Cunoscută și cu numele de  Prima Republică Armeană. Ulterior, au avut loc alegeri naționale pe baza votului universal și s-a format un guvern. Armenii visau de secole la independență iar visul lor se împlinise în sfârșit. Hovannes Kajaznuni a fost primul prim-ministru al Armeniei Independente. În aceasta zi de 28 mai în Armenia și Arțakh au loc ceremonii tradiționale în memoria eroilor căzuți.Președintele Armeniei alături de demnitari de înalt rang vizitează memorialul Sardarapat pentru a aduce un omagiu eroilor căzuți. Crearea primei republici armene la 28 mai nu a fost ușoară ci a fost, fără îndoială, grea pentru micile forțe armene care au trebuit să apere lungimea câmpului de luptă, care se întindea de la Marea Neagră până la Vasporagan. Poporul armean s-a confruntat cu un nou “Avarayr al secolului XX”

În acest moment decisiv Aram Manukian a fost declarat comandant suprem. Tineri și bătrâni, clerici și laici, intelectuali și oameni obișnuiți au urmat apelul lui Aram și sub deviza „libertate sau moarte” și-au vărsat sânge pe câmpurile de luptă de la  Karakilisa, Sardarabad și Bash-Abaran pentru independența patriei, un angajament al conștiinței lor. La luptele de la porțile Erevanului, poporul armean victorios își declară independența patriei. Născută pe o mică parte din Armenia istorică, Republica Armenia se confruntă cu crize grave, refugiați și orfani peste tot, foamete și epidemii care se răspândesc și nici o asistență externă. În ciuda numeroaselor probleme interne și externe teribile din jurul noii republici, Armenia își formează treptat parlamentul, guvernul, sistemul judiciar și armata. Este confirmat drapelul tricolor al Republicii (roșu,albastru,portocaliu) culoarea roșie simbolizând sângele, culoarea albastră cerul iar culoarea portocalie reprezentând solul. Se cântă pentru prima data imnul național „Mer Hairenik”,(„Patria noastră”) iar Armenia primește recunoaștere internațională.

Regatul României a recunoscut independența Republicii Armenia la 10 august 1920 și a stabilit relații diplomatice cu aceasta. La 21 septembrie 1920, la București, și-a prezentat scrisorile de acreditare reprezentantul plenipotențiar Alexandr Khatisian și s-a deschis Consulatul General/Onorific ce a funcționat până în 1926 (consuli generali/onorifici Harutiun Hăntirian și Armenag Manissalian).

În ziua de 28 mai toți armenii din lumea întreagă s-au adunat și au sărbătorit 104 ani de la înființarea Primei Republici Armenia. Conform tradiției anul acesta, membrii comunității armene din Constanța din toate generațiile s-au reunit pentru a petrece împreună în sala Prestige de la Continental Forum și totodată pentru a cinsti momentele însemnate din istoria poporului armean.Evenimentul a fost organizat de Uniunea Armenilor din România -sucursala Constanța. Cuvântul de deschidere i-a aparținut d-lui președinte al U.A.R Sucursala Constanța dr.Liviu Merdinian care a evocat semnificația zilei și a transmis un mesaj de La mulți ani tuturor armenilor din lumea întreagă.

Apoi au fost prezentate două materiale despre Istoria Primei Republici Armene pregătite de către d-na Benlian Azaduhi și micuțul Armen  Dima din cadrul comunității, care a fost surpriza serii. Armen  Dima are 12 ani și pe lângă activitățile școlare este foarte pasionat de istorie. El a analizat și a înțeles cu o maturitate remarcabilă pentru vârsta sa semnificația zilei  în toate implicațiile și cordoonatele ,reușind să prezinte faptele în ordinea importanței și succesiunii lor logice într-un mod coerent și  cursiv. La cei 12 ani ai săi, Armen, în anul 2021 a scris deja o carte numită “Am 11 ani. Să vă povestesc Primul Război Mondial…”-  publicată de Editura Litera și având ca motto cugetarea lui Nicolae Iorga potrivit căreia „un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții„. Îl felicităm și îi urăm succes în continuare. A fost o zi minunată în care membrii comunității au socializat, au ascultat muzică și au dansat alături de minunatul ansamblu “Nairi” al comunității armene din Constanța format din Angela Terzian, Luiza Terzian, Cristina Merdinian, Cristina Maxitian și Alisa Avachian. Transmitem mulțumiri organizatorilor, participanților și totodată un călduros LA MULȚI ANI armenilor de pretutindeni !

Hasmig Ananian

foto de la Constanța – Alisa Avachian