CONSTANȚA / SĂRBĂTORILE PASCALE
Asistăm în prezent, cu uimire și încântare, la un interesant reviriment al lui „hommo religiosus”: manifestarea tot mai dinamică și mai activă a unei atitudini de reîntoarcere sinceră și spășită către Dumnezeu. Iar fenomenul ia amploare. Mulțimi de credincioși se îndreaptă cu credință și speranță către Divinitate, singura ce mai poate salva umanitatea din marasmul disperării și decăderii morale.
Constatăm cu bucurie că și în cadrul comunității armene din Constanța se manifestă o apropiere din ce în ce mai vădită și mai profundă a enoriașilor față de Biserica noastră Apostolică Armeană. Este aceasta o devoțiune loială și deschisă, lipsită de formalism și superficialitate. Biserica, lăcaș al credinței și al rugăciunii – Casa Domnului – unde ființa , creatura, se simte mai aproape de Creator, se bucură de o participare progresiv mai largă în fiecare duminică, dar cu deosebire în zilele de sărbătoare.
În acest an biserica Sfânta Maria din Constanța a găzduit un număr extrem de mare de credincioși. Cei mai în vârstă și-au amintit de slujbele de altădată, când armenimea de la malul mării era foarte numeroasă și foarte atașată de biserică, fiind caracterizată de unitate și coeziune.
Ziua de joi, 28 aprilie, a fost mai încărcată ca niciodată: după Sfânta Liturghie închinată memoriei Cinei Celei de Taină, părinți și copii au coborât în sala de activități, unde a avut loc acțiunea consacrată deja sub numele Atelier de creație. Aici, sub îndrumarea doamnei preotese Armine Khachatryan, copiii au lucrat pe tema „Oul de Paște”, exprimându-și cât mai original fantezia și imaginația creatoare cu penelul și creionul, executând din ouă mici bibelouri pe care le-au așezat în coșulețe de hârtie făcute tot de ei.
După amiaza aceasta „de lucru” a fost urmată de tradiționala ceremonie Vodânlăva (Spălarea picioarelor), care reproduce scena spălării picioarelor apostolilor de către Hisus, scenă simbolică pentru eliminarea păcatului trufiei și acceptarea umilinței chiar din partea celor care ne păstoresc și conduc. Seara s-a oficiat slujba de Havarum (Întunecarea), când emoția lecturii Evangheliilor a fost intensificată de „Ur es mayr im?” – Tânguirea lui Hristos în fața morții iminente, când este evidențiată, îndeosebi, latura Lui vremelnic muritoare, prin interpretarea sensibilă a doamnei Luiza Terzian.
În Vinerea Mare (AVAK URPAT), credincioșii au trecut pe sub mormântul simbolic al lui Hisus, inspirat împodobit de câteva enoriașe – sub îndrumarea preotului paroh Oshakan Khachatryan – pentru a-L ruga pe Domnul să ne aibă în pază și sănătoși tot anul.
Seara de Ajun al Paștelui a fost magnifică. Credincioșii au venit pregătiți cu panere cu ouă roșii, pe care le-au depus pe altar, spre a fi sfințite, pentru ca apoi să le ducă acasă împreună cu Sfânta Lumină. Succesiunea de slujbe din cele trei zile, joi – sămbătă , a fost încununată de cea din Duminica Paștelui, când părintele a rostit o minunată și emoționantă predică, din care s-a reținut, pe lângă altele un corolar, precum că Iisus este alături de noi, este cu noi aici, pe acest altar, oridecâteori se oficiază Sfânta Liturghie. Am înțeles că El nu ne va părăsi niciodată, atât timp cât Credința, Iubirea și Speranța ne vor călăuzi: „Eu sunt lumina lumii. Cine mă urmează nu va păși în întuneric.”(Ioan 8, 12).
„Într-adevăr – a continuat părintele Oshakan – creștinismul (derivat din numele Lui Hristos Însuși) este religia iubirii, sentiment de comuniune cu oamenii și încredere în Dumnezeu, sentiment ce nu l-a părăsit niciodată pe Domnul, chiar fiind pe cruce: „Doamne, în mâinile Tale Îmi încredințez sufletul”- a mărturisit El în cele din urmă clipe. Iubirea Lui Iisus, atât de mare și de necondiționată, s-a manifestat și față de dușmanii săi, față de călăii ce-l schingiuiau și-l batjocoreau, făcându-i chinul și mai amar și cărora El le-a acordat Iertarea și S-a rugat Părintelui Său Ceresc să-i ierte și Acesta: „Iartă-i, Doamne, pre dânșii, căci nu știu ce fac!”
Apoi părintele ne-a transmis mesajul P.S. Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România, rostit cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului – București, 01 mai 2016 .
După ce părintele ni s-a adresat cu CRISTOS HARYAV I MERELOȚ!, iar credincioșii i-au răspuns cu ORHNEAL E HARUTYUNN CRISTOSI! Toți credincioșii au coborât în sala de protocol spre a ciocni ouă roșii și a gusta antreurile pregătite, ca de obicei, prin grija UAR – sucursala Constanța.
A doua zi, luni, de Mereloț, părintele a venit la cimitirul armenesc din cadrul cimitirului central, spre a sfinți mormintele adormiților noștri întru Domnul.
Sfârșitul acestei Săptămâni Luminate – sâmbăta – îl va găsi la biserica armeană din Tulcea, spre a oficia și acolo Slujba de Înviere pentru credincioșii armeni din Tulcea și Babadag.
Arșaluis Gurău