Redactor

CONSTANȚA | Sărbătoarea Zilei Naționale a  Armeniei prin lansarea de carte a doamnei prof. Arșaluis Sarchisian-Gurău

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri 10 septembrie 2021 Uniunea Armenilor din România- Sucursala Constanța a organizat în sala Prestige a Hotelului Continental Forum (fost Ibis)  Sărbătorirea Zilei Naționale a Republicii Armenia prin lansarea cărții  doamnei prof. Arșaluis Sarchisian Gurău. Volumul pe care l-a oferit cu această ocazie se numește “Povestiri pentru mine (HAIBUN) – Aforisme” și a fost  prezentat de prof. Laura Văceanu – scriitor, președinta Societății de Haiku din Constanța.

Au fost invitati  prof. Cornelia Grozavu – scriitor,  ing. Dumitru Nicolae – poet, Mihaela Cojocaru – pictor, Luciana Șerban – profesor, toți – membrii ai Cenaclului Literar “ Mihail Sadoveanu” ai Cercului Militar Constanța.

Președintele  Uniunii Armenilor din România-Sucursala Constanța Liviu Merdinian a ținut cuvântul  de deschidere al dublei aniversare după care s-a intonat imnul national al Armeniei. Evenimentul s-a desfășurat în două părți  și a fost prezentat de prof. Luciana Șerban.

Armenii din lumea întreagă sărbătoresc pe data de 21 septembrie Ziua Națională a Armeniei. Independența Armeniei a fost consfințită în anul 1991 printr-un referendum popular. România a fost primul stat care a recunoscut independența Republicii Armenia acum 30 de ani  în dată de 11 octombrie 1991 iar  din decembrie 1991 au fost stabilite relații diplomatice între cele două țări.

 În prima parte a evenimentului  a evoluat ansamblul de dansuri al comunității armene din Constanța „Nairi” înființat în anul 2017 având-o coregrafă pe  doamna Angela Terzian. Minunatul ansamblu de dansuri format din   Luiza Terzian, Alisa Avachian, Cristina Merdinian, Angela Terzian și Carmen Maxutian au încântat publicul  prezent, cu prilejul  acestei duble aniversări,   cu un regal de câteva dansuri prezentate cu deosebită grație și talent. Dansul este un mod de exprimare a naturii și mentalității estetice a națiunii. Dansurile tradiționale reflectă psihologia națională, caracterul, viziunea asupra lumii și perspectiva națională asupra vieții. Armenii au perfecționat arta  dansului de-a lungul secolelor în ciuda diferitelor dificultăți care i-au lovit. Dansurile armenești s-au transmis de-a lungul generațiilor cu unele schimbări însă și-au păstrat trăsăturile structurale, muzicale și de mișcare.

Partea a doua a evenimentului a fost dedicată lansării cărții d-nei Arșaluis Sarchisian-Gurău.’’Povestiri pentru mine „(Haibun) și – Aforisme – apărută la editura Ararat. Haibun este o formă literară japoneză care îmbină proza cu haiku (poezie japoneză alcătuită din 3 versuri, primul și ultimul din 5 silabe, al doilea din șapte). Haibun-ul are o tematică mai amplă incluzând diverse genuri precum poeme, autobiografie jurnal,eseu, poem în proză,nuvela și jurnal de călătorie. La fel ca o nuvelă bună, proza ​​haibun-ului este menită să enunțe tema și să descrie cadrul cât mai repede și mai simplu posibil. Autoarea mărturisește că a fost o revelație contactul cu acest gen de literatură  niponă și a fost deosebit de încântată ceea ce a dus la scrierea acestei cărți. O carte interesantă ușor de citit și foarte antrenantă cu toate elementele care definesc haibun-ul.Trebuie apreciate și aforismele deosebite din noua carte care la concursul de aforisme din cadrul Festivalului „Garabet Ibrăileanu” de la Roman au obținut premiul special al juriului de către autoare.

Lansările de carte aduc un plus de farmec și magie lecturii. Faptul că scriitorul  acceptă să se apropie de cititori, să se deschidă în fața lor și să-și împartă încă o dată gândurile și trăirile, spune multe despre el. Evidențierea unei personalități este un privilegiu deoarece omul, profesorul și scriitoarea Arșaluis Sarchisian-Gurău reprezintă un etalon de valoare autentică, o personalitate  de excepție a cărui prețuire și valoare sunt unanim recunoscute de comunitatea armeană și română în care trăiește. Doamna Arșaluis Sarchisian-Gurău este o personalitate puternică, un model de profesionalism, un om generos, devotat ,implicat cu pasiune  și multă putere de muncă dedicat familiei, comunitatii, bisericii, carierei didactice, scriitoricești si care a obținut pe parcursul vieții rezultate  de excepție pentru care merită toată lauda. Rând pe rând invitații începând cu doamna prof. Laura Văceanu au luat cuvântul aducând fiecare aprecieri doamnei Gurău și  noii cărți scrise. Doamna profesor Mihaela Cojocaru  a citit mesajul transmis de d-na profesor Olga Duțu adresat d-nei Gurău iar prof.Luciana Șerban a recitat cu deosebită emoție o poezie a fiului doamnei Arșaluis dispărut prematur, Armand Baruir Gurău  din volumul „Cerul înstelat deasupra mea ”.

Micuții și talentații copii din cadrul comunității armene din Constanța, Natalia și Alexandru Diradurian au recitat o excepțională poezie scrisă de doamna profesor Arșaluis Gurău numită „Cântec de recunoștință dedicat  poporului român” în semn de mulțumire și recunoștință pentru  o nouă șansă de viață dată străbunilor noștri care au pășit pe acest minunat și ospitalier pământ  adoptiv.

                                           „  Din câte știu de la părinți și buni,

                                               Mi-ai fost mereu alături, din străbuni.

                                                            M-ai apărat, te-am apărat și eu –

                                                            Avem în cer același Dumnezeu.

                                                            Ca să aspir în viață înainte,

                                                            Mi-ai dat învățătură și cuvinte.

                                                            Că m-ai vegheat și m-ai crescut cu dor,

                                                            Atât îți sunt de recunoscător.”

În încheierea evenimentului președintele UAR –sucursala Constanța dl.Liviu Merdinian a felicitat-o și  i-a oferit d-nei prof. Arșaluis Gurău un stilou în semn de prețuire și respect pentru întreaga activitate depusă de-a lungul timpului în cadrul comunității armene din Constanța  care să îi poarte noroc și să își continue  viitoarele scrieri.Evenimentul a fost încheiat de doamna Arșaluis Sarchisian –Gurău care a adresat mulțumiri organizatorilor, celor prezenți și  așa cum ne-a obișnuit la serile culturale a încheiat cu câteva versuri din două poezii în limba armeană scrise de Vahan Tekeian si Hasmig Semirmacian. Vă felicităm doamna Arșaluis pentru nouă carte lansată,vă dorim mult sănătate, răbdare, putere de a continua scrisul pe care îl faceți cu atâta vocație și dăruire iar cu prilejul sărbătorii zilei naționale a Armeniei pe data de 21 septembrie 2021 transmitem tuturor armenilor din Armenia, România și din lumea întreaga LA MULȚI ANI !

Hasmig ANANIAN

foto Alisa Avachian