Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Sărbătoarea Sfântului Sarkis

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share



Sfântul Sarkis este cea mai iubită sărbătoare a armenilor și are loc cu 63 de zile înainte de Sfintele Sărbători de Paști. Incepand cu anul 2008 Sanctitatea Sa Karekin al -II-lea Patriarhul tuturor armenilor a decis ca în această zi să aibe loc si binecuvantarea tinerilor. Se poate spune că Sfântul Sarkis este versiunea armeana a Zilei Indragostiților. In Armenia au loc mari sărbatori , pelerinaje si evenimente insotite de cantece si dansuri. Iata  câteva traditii specifice acestei sărbatori.Exista o traditie unica legata de fursecurile sarate. In fiecare an înainte de sarbatoarea Sfântului Sarkis se pregatesc aceste fursecuri sarate numite „aghi blit” si doar tinerii necasatoriti le mănâncă înainte de culcare. Conform traditiei nu ar trebui sa bea apă dupa ce au mancat pentru a-si vedea viitoarea mireasa sau mire in vis, care le va servi un pahar sau cească cu apă. Se spune că aceste fursecuri trebuiesc preparate de femei casatorite si care au o familie fericita. Dacă în vis cel ce va oferi apă într-o cească de aur viitorul partener va fi foarte bogat, daca va oferi  apa intr-o ceasca din argint va fi mai puțin bogat, iar daca ceasca cu apă va fi din lut sau ceramica va fi sărac. Referitor la volumul apei din ceasca daca va fi plină vor trai multi ani împreuna iar daca ceasca va fi cu apa mai putină vor fi împreună doar câtiva ani .

Armenii din localitatea Anjar din Liban sărbatoresc Sfântul Sarkis într-un mod unic diferit de ceilalti armeni de pe glob. Fiecare familie din localitate pregateste si coace faimosul „Kumba” un tort traditional celor din Anjar  – un fel de „Darehatz” (pâine de Anul Nou ) cu moneda invelita în folie în el si care  nu contine lactate sau oua și este foarte aromat datorită combinatiei de condimente  si dulce. La tăierea tortului cel ce va găsi moneda va avea mult succes si noroc în perioada următoare.  

O altă tradiție de Sfântul Sarkis este cea cu farfuria umplută cu făină. Oamenii pun o farfurie cu făina  lânga ferestrele deschise sau pe acoperis înainte de a dormi. Ei cred că în cazul găsirii amprentei copitei calului Sfântului Sarkis pe făină,  anul va fi norocos pentru tânara/tânarul  din casa. O paradă specială are loc la Erevan cu un actor întruchipându-l pe Sfântul Sarkis călare pe un cal aducător de noroc.

Moaștele Sfântului Sarkis au fost transferate de către Mesrob Maștoț (părintele literaturii armene și inventatorul alfabetului armean)  în Armenia în satul Karbi din regiunea Aștarak unde a fost construită o biserică purtând numele lui. Biserica Sfântul Sarkis este situată la marginea unui defileu vizavi de orașul Aștarak din provincia Aragatzon din Armenia. Este situata într-un punct  atractiv la un promontoriu cu vedere la defileu și oferă o frumoasă vedere către alte trei biserici armenesti : Tsiranavor, Spitakavor și Karmravor. Astăzi acest loc este de interes și pelerinaj pentru turism religios. De-a lungul timpului au fost construite peste 200 de biserici în memoria Sfântului Sarkis.

Inline image

În această zi oamenii își fac cadouri reciproc cărți, flori sau dulciuri. In toate bisericile armene dupa sfanta Liturghie se face o ceremonie speciala de binecuvantare a tinerilor. Sarbatoarea Sfântului Sarkis nu este doar  sărbatorită în rugaciune ci si prezentarea unor obiceiuri care constituie o traditie sacră în cadrul poporului armean. El este patronul iubirii si îndrăgostitilor și făcător de minuni. Cei ce poarta numele de Sarkis sunt sărbătoriti în această zi și invitati la cine speciale .Toți cu numele  de Sarkis, Serj, Seroj, Sergiu, Mardiros și Mardik își sărbătoresc ziua onomastică.

.
Duminica 28 februarie 2021 și la Biserica Apostolică Armeană “Sfânta Maria “din Constanîa după Sfânta Liturghie a avut loc binecuvântarea tinerilor de către Preotul Paroh Yeznik Torgomian împreună cu diacon Harutiun Boranian.

La mulți ani binecuvântați tuturor tinerilor din lumea întreagă și celor care își sărbătoresc ziua onomastică de Sfântul Sarkis !

Hasmig ANANIAN

(fotografii realizate la binecuvantarea tinerilor din Constanța : Alisa Avachian)