CONSTANȚA / Sărbătoarea de Vardanank
Au trecut 1567 de ani de la bătălia din câmpia Avarayr (26 mai 451), de pe malul răului Taghmut, la sud de Nachevan. Lupta s-a dat între oastea persană , condusă de Muskin Nyusalavurt și cea armeană, care era alcătuită din luptători din toate păturile sociale, inclusiv clerici, conduși de Vartan Mamikonyan. În această luptă aprigă, 1036 soldați și naharari armeni sunt uciși, dar persanii pierd 3544 de ostași. În consecință, nobilimea primește un decret prin care li se impunea convertirea la zoroastrism. Se convoacă o adunare cu reprezentați din toate provinciile Armeniei pentru a răspunde acestui decret. La această adunare au participat 17 prinți și 17 episcopi. Aceștia erau conștienți de însemnătatea momentului acestuia critic, moment ce avea să definească apărarea identității poporului armean , a patriei, a superioritășii sale morale și spirituale. Astfel, singura poziție pe care ar fi putut-o lua trebuia să fie cea de respingere a zoroastrismul. Adunarea întocmește actul oficial de respingere a decretului și trimite acest act perșilor, fapt ce care provoacă furia regelui Yezdegerd (Haskert al II-lea).
Evenimentul este consemnat în opera istoricilor vremii Ghazar Parpetsi și Eghise. În bătălia de la Avarayr nu s-a remarcat decisiv victoria unei părți. Eghise, după ce descrie în mod poetic, cu multă plasticitate, situația campului de luptă după bătălie și starea de spirit a ostașilor, trage următoarea concluzie: “Nu au fost învingători și învinși, ci ieșind la luptă viteji contra viteji, ambele părți au suferit înfrângere”.
Această pagină din lupta pentru libertate s-a imprimat atât de adânc în conștiința națională a armenilor de pretutindeni, încât ea dăinuie până astăzi și ziua luptei este comemorată în fiecare an ca o sărbătoare națională :”Sărbătoarea Vartanienilor (Vartananțz don), astfel că Biserica Armeană a proclamat victimele bătăliei” martiri”, iar pe Vartan Mamikonyan”sfânt”.
Sărbătoarea este respectată cu sfințenie de armenii de pretutindeni, cu recunoștință pentru toți eroii neamului, dar și cu bucurie pentru toți bărbații care nu au alt nume rânduit între cele ale altor sfinți din calendar. Sf. Vartan este, la fel ca Sf. Sarchis și Sf. Ghevorg, ocrotitor al oștenilor și al luptătorilor pentru credință și neam.
Ca în fiecare an, duminică, 18 februarie, membrii comunității au petrecut împreună în cinstea gloriei celor care au reușit să păstreze intactă identitatea de neam și țară a poporului armean. Într-o veritabilă atmosferă de sărbătoare tineri și vârstnici s-au bucurat împreună cu voie bună, cu cântece, cu fericire. Și ce poate fi mai frumos decât să participi la un eveniment în care chiar și membri comunității aleg să se exprime artistic alături de artiștii care au încântat realmente prin prestația lor desăvârșită. Dorim să mulțumim și pe această cale formației care a oferit un veritabil recital cu o înaltă ținută și un profesionalism ireproșabil.
Luiza Terzian