Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Prezentarea volumului   Paradoxul armenesc de Sergiu Selian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

     

Joi, 21 iunie a.c. a avut loc în aula B a Universității OVIDIUS  prezentarea volumului Paradoxul armenesc ( Editura Ararat, 2017de Sergiu Selian.

Manifestarea a fost deschisă de preot  Oshakan Khachatryan, părintele paroh al bisericii armene ”Sfânta Maria” din Constanța, care a rostit, ca întotdeauna, rugăciunea Tatăl nostru binecuvântând astfel acțiunea ce urma să se desfășoare.

În expunerea sa prof. Arșaluis Sarchisian Gurău a făcut cunoscute câteva date de referință  din biografia autorului, fixând personalitatea acestuia și cărțile pe care le-a redactat atât în România, cât și – după emigrare – în Australia.

Cartea în discuție este o crestomație cuprinzând 47 de texte din 26 de autori, riguros selectate, servind toate aceluiași țel: deslușirea – efectuată cu dragoste și competență –  a unor împrejurări paradoxale, care au făcut ca Armenia, a IV-a mare putere a antichității, să-și răzlețească gloria de odinioară, să-și risipească oamenii în cele patru zări, rămânând cu mai puțin de o treime din populație între hotarele sale (restul fiind în diaspora), să-și restrângă ilogic teritoriul  la dimensiunea „abia a unei picături de lacrimă/ pe hartă”(”Hayasdan” de Hovannes Tumanyan).

Textele componente sunt prefațate de Sergiu Selian printr-un studiu riguros, autorul fiind continuu atent să nu intervină prin propria-i subiectivitate  și să nu-l influențeze pe cititor; să-i lase libertatea de a-și forma opinia personală, a trage concluziile  care i se par corecte.

 Au adus completări domnul Eduard Șahinian și doamna prof. Tacui Sarchizian.

 La final, atmosfera a fost potențată de poeziile pe care le-au recitat cu emoție și talent, micuța Mariam Khachatryan și domnișoara Alis Avachian.