Redactor

CONSTANȚA / Personalitatea savantului Garabet Kumbetlian, evocată cu prilejul Zilelor Liceului Energetic

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cadrele didactice ale Liceului Energetic Constanţa, împreună cu Uniunea Armenilor din România, filiala Constanţa, şi Asociaţia de părinţi a CTE Constanţa au considerat oportun să-l aducă în centrul atenţiei, cu prilejul Zilelor Școlii, pe Garabet Kumbetlian, cel care a fondat această instituţie de învăţământ preuniversitar tehnic şi căruia cotidianul ZIUA de Constanţa i-a dedicat o serie de articole evocatoare, prin „vocea” unor personalităţi constănţene.

Ieri, ( 17 mai) în proaspăt inauguratul Centru de Documentare şi Informare (CDI) Garabet Kumbetlian, am fost martorii unor momente emoţionante, alături de absolvenţii de elită ai liceului înfiinţat în urmă cu 51 de ani.

Din programul de activităţi al primei Zile a Şcolii au mai făcut parte lansarea nr. 9 al revistei „Atitudini” şi a unei cărţi, precum şi premierea elevilor claselor a XII-a, astăzi (sâmbătă, 18 mai), urmând să aibă loc etapa judeţeană a concursului şcolar tehnic „Proelectrica”, dar şi festivitatea de premiere a Cupei Bobocilor, la fotbal.

„S-ar fi bucurat să vadă că această familie din care dumnealui a făcut parte duce mai departe mesajul calităţii şi al performanţei”

Prezent la eveniment, primarul Decebal Făgădău mărturisea că a acceptat invitaţia din profund respect pentru omul de ştiinţă şi educaţie care a fost prof. dr. ing.Garabet Kumbetlian, în semn de apreciere pentru familia acestui liceu, din rândul cărora are mulţi prieteni absolvenţi deveniţi modele de comportament în societate. „Practic, nu au făcut decât să extindă un comportament mimetic pe care l-au observat în această instituţie. De asemenea, vin aici în semn de mulţumire şi apreciere pentru activitatea pe care o desfăşoară Uniunea Armenilor, o comunitate frumoasă, sudată, nu foarte numeroasă, dar atât de dinamică încât ai senzaţia că sunt foarte mulţi. Cel din urmă motiv pentru care mă aflu aici este acela de a vă transmite mesajul primarului municipiului Constanţa, care este mândru de dvs., de rezultatele acestui liceu, şi devine astfel obligatorie susţinerea mea faţă de dvs. Dar mai mult de atât vreau să vă transmit şi un semnal de încredere: este nevoie de educaţie, este nevoie de ştiinţe practice, de abilităţi şi competenţe pe care dvs. le transferaţi cu atâta generozitate. Să dea Dumnezeu ca acest loc să fie populat nu doar la momente festive, ci să capete viaţă pentru că de fapt profesorul Kumbetlian asta şi-ar dori cu adevărat”, edilul-şef adăugând că va oferi 12 tablete acestui CDI.

Preşedintele filialei constănţene a Uniunii Armene, dr. Liviu Merdinian, a rememorat personalitatea profesorului Kumbetlian, declarând că în ultimii ani de viaţă ai savantului s-a numărat printre prietenii familiei sale. „În afara apartenenţei la etnia armeană, domnul profesor era un român adevărat. Iubea extrem de mult acest oraş, fiind foarte implicat. A scris constant şi a publicat la fel de mult. Ceea ce nu ştie foarte multă lume despre dumnealui este acea modestie care l-a împiedicat să interacţioneze cu foarte multă lume. Era un om extrem de cald. A fost până în ultimul moment dedicat acestei istorii a universităţii, a Liceului Energetic. Noi comunicam în mod constant şi s-ar fi bucurat să vadă că această familie din care dumnealui a făcut parte duce mai departe acest mesaj al calităţii şi al performanţei. Uniunea Armenilor mulţumeşte prof. Liliana Puflene pentru implicarea in organizarea evenimentului”. În final, a declarat că obiecte personale din biroul savantului vor fi donate de familia Kumbetlian, Uniunii Armene liceului şi câteva bibliotecii.

Următorul vorbitor a fost reputatul profesor de matematică Andrei Gheorghe, cel care a venit în acest liceu odată cu Garabet Kumbetlian. „Sunt foarte legat de acest liceu şi îmi pare rău de un singur lucru: că toate acestea se fac după ce mor oamenii. Ce bine era dacă se făcea acest cabinet când trăia Kumbetlian. El a fost unul dintre marii mei prieteni, alături de profesorul Țiţimeaua”.

„Mă bucur că ziarul ZIUA de Constanţa a iniţiat evocarea personalităţii profesorului Garabet Kumbetlian!”

Spre deosebire de vorbitorii anteriori, universitarul Mihael Chircor a atins un aspect extrem de sensibil – al distrugerii reperelor. „Eu mă bucur din mai multe puncte de vedere că există această iniţiativă, într-un cadru mai generos iniţiat de ziarul ZIUA de Constanţa, împreună cu Primăria Constanţa şi v-aţi raliat şi dvs. acestui curent. O dată – mă bucur pentru că recunoaşterea valorii înaintaşilor şi cinstirea lor lipsesc naţiei acesteia. Nu de tot, dar este o floare foarte rară. Or, cine nu are istorie nu are rădăcini, cine nu are rădăcini nu dăinuie. Iar aceşti oameni fac parte din rădăcinile noastre, ale naţiei extinse. Nu apartenenţa la o etnie condiţionează ataşamentul faţă de valorile ţării în care trăieşti. Cunosc istoria şi prestigiul Liceului Energetic încă de la apariţie. Prezenţa în corpul profesoral a unor oameni precum domnul Kumbetlian dă credibilitate şi valoare acestei instituţii. Sunt mulţi universitari şi oameni cu CV-ul profesorului Kumbetlian, dar acest om are ceva special faţă de alţii.

fotografii puse la dispoziție de Primăria Constanța

citește mai mult pe ziuaconstanta.ro