Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Omagierea marelui filantrop Armenag Manissalian și Comemorarea Genocidului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sâmbătă 24 aprilie 2021  s-au desfășurat două evenimente deosebit de importante in cadrul comunității armene din Constanta –  omagierea  marelui filantrop Armenag Manissalian și slujba solemnă de rugăciune si binecuvântare in memoria Sfinților martiri armeni din anul 1915 (canonizați în anul 2015 de Biserica Armeană la Echmiatzin). Primul eveniment s-a desfășurat la sediul U.A.R. -filiala Constanta iar al doilea la Biserica Apostolica Armeana “Sfânta Maria “din Constanța.

Armenag Manissalian (1875-1934) originar din Angora -Turcia a fost  primul lider al Uniunii Armenilor din Romania  si cel  care și-a dedicat intreaga viată pentru apărarea  celor nevoiași  pentru  sporirea prestigiului etniei din care făcea  parte. Despre familia sa se știe că a emigrat din Constantinopol la Constanta la inceputul secolului XX dupa evenimentele din Turcia impotriva armenilor.Era o familie foarte bogată compusă din sot,sotie ,4 băieți si 2 fete.Armenag Manissalian (1875-1934) este al doilea băiat din familie care va deveni un mare cerealist  si primul lider al  Uniunii Armenilor din România. În anul 1903 pune piatra de temelie a palatului Manissalian (arhitect Ion D.Berindei) de pe faleză, iar în anul 1906 când este gata constructia se căsătorește cu Marieta Aburel o armeancă provenită dintr-o familie aristocrată din Botosani. Înființează impreuna cu fratele sau mai mare Kevork o firmă numita ”Frații Manissalian “avand ca obiect de activitate exportul de cereale în Austria și Franța. Frații Manissalian erau considerați comercianți de frunte și energia lor a contribuit mult la crearea faimei portului Constanța ” – se arată în volumul scris de d-na Doina Păuleanu Constanța 1878-1928 .Spectacolul modernității.târzii. În paralel cei doi frați mai mici Garbis și Grigore se mută în Franța si înfiintează o firmă cu denumirea de ” Manissalian freres” (din păcate în anul 1923 cei doi frați iși pierd viața în urma unui accident de masină). Armenag  Manissalian se preocupă intens de ajutorarea armenilor refugați din Turcia otomană când în Portul Constanța apar primele vase cu refugiați  scăpați cu viață din tragicele evenimente din anul 1915 consacrându-și viața numai actelor de caritate.

Palatul Manissalian

Ca lider al Uniunii Armenilor din România îți asumă  responsabilitatea fată de primul ministru din acea vreme I.C. Bratianu  că se va ocupa de refugiați, asigurându-le șederea lor în  țară  salvând astfel peste 2000 de  suflete. În cartea sa autobiografică Lissete Georgescu Manissalian, fiica sa (“Momente de  viață”) aceasta povesteste cum tatăl sau se ocupa de cazarea refugiaților armeni, înființează un spital pe strada armenească din Bucuresti cu 250 de paturi, inființează la Strunga (judetul Iasi) un orfelinat pentru 200 de copii armeni iar în  anul 1924 sprijină financiar apariția primului ziar “Ararat” având scris pe frontispiciu: „sub patronajul domnului Armenag Manissalian, președintele Orfelinatului armean din România”. În perioada 1927-1928  când țara este lovită de o criză economică acută, un transport de cereale al fraților Manissalian nu poate fi onorat către Viena – datorită înghețului de pe  Dunăre fapt ce va duce la o catastrofă financiară și va conduce la falimentul firmei. Profund dezamăgit de faptul că nu este ajutat de nimeni, în schimb lovit  din punct de vedere  moral, Armenag Manissalian se stinge din viață la vârsta de 59 ani, nu înainte de a le mărturisi celor apropiați: „Fă un bine, dar aruncă-l în spate. Nu aștepta de la nimeni recunoștință și mulțumire”.

În memoria marelui filantrop armean artistul plastic George Zgura din Constanța  a realizat în creion un minunat tablou cu portretul marelui Armenag Manissalian, care se alătură unui album din anul 1923 cu datele și pozele copiilor orfani care au ajuns la Strunga (judetul Iași). Așa cum afirma domnul dr.Liviu Merdinian, presedinte al UAR -Filiala Constanța “Pentru comunitatea armeană  din Constanța dubla  valență  este de dată  și de comemorarea și cinstirea memoriei lui Armenag Manissalian. Farul nostru călăuzitor, armean implicat în viața comunității care l-a adoptat, devenind un ambasador al valorilor armenești “

În semn de respect pentru tot ce a făcut Armenag Manissalian a fost comandată de catre U.A.R. Filiala Constanța o carte sculptată manual în piatră, pe care va fi înscrisă  biografia sa ăi va fi montată pe frontispiciul clădirii construite în locul palatului Manissalian ( în 1941 a fost distrus in urma bombardamentelor, iar în anul 1947 a fost demolata și a fost construit un bloc ).

Cu multa emotie d-na profesor Alis Simion-Măgărdician  a moderat acest eveniment vorbind despre  tragedia poporului armean din anul 1915 și a subliniat faptul că numai credința armenilor uniți în jurul bisericii și spiritul lor i-au apărat să reziste. D-na prof.Arșaluis Gurău -Sarchisian a prezentat poemul pe care l-a scris inspirat din aducerile aminte ale  unei supraviețuitoare  din convoiul copiilor care după ce la vârsta de 14 ani a trecut prin încercări greu de imaginat pe care nu le poate uita toată viața. Poemul a fost împărtit  în 3 părți și citit de doamnele Arșaluis Gurau Sarchisian, Hasmig Ananian și Alis Simion-Magârdician.

În final evenimentul s-a încheiat prin recitarea unei superbe poezii scrise de doamna Arșaluis Gurau-Sarchisian numit “Cântec de recunoștință poporului român”  în semn de respect și recunoștință adus  țării noastre în care ne-am născut, am crescut și trăim și care le-a oferit străbunilor nostri șansa unei noi vieți. Poeziile au fost recitate de doi copii minunați și  foarte talentați din comunitatea noastră  Alexandru și Natalia Diradurian.

Tot în data de 24 aprilie  2021 la Biserica Apostolică Armeană ”Sfânta Maria “din Constanța a avut loc o slujbă solemnă în memoria Sfinților martiri armeni din 1915 oficiată de Preotul Paroh Yeznik Torgomian împreună  cu diaconul Harutiun Boranian  și au fost depuse  flori din partea Uniunii Armenilor din România – Filiala Constanța, a Bisericii Armene din Constanța și a celor prezenți, la monumentul din curtea bisericii.

Hasmig ANANIAN