Redactor

CONSTANȚA / Odiseea celor …

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…400 de orfani armeni salvați de la moarte. Filantropul Armenag Manissalian, evocat de comunitatea sa

În vreme de pandemie, evenimentele care să ne emoționeze profund s-au redus din cauza restricțiilor care ne-au confiscat catharsisul. Totuși, sunt momente pe care umanitatea nu are dreptul să le treacă cu vederea, iar la un astfel de eveniment am participat sâmbătă, 24 aprilie, când sucursala Constanța a Uniunii Armenilor din România a comemorat 106 ani de la genocidul armean, dimpreună cu toate comunitățile armene din toată lumea.

„Pentru comunitatea armeană din Constanța dubla valență este dată și de comemorarea și cinstirea memoriei lui Armenag Manissalian. Farul nostru călăuzitor, armean implicat în viața comunității care l-a adoptat, devenind un ambasador al valorilor armenești”, afirma dr. Liviu Merdinian, președinte UAR-sucursala Constanța. Care a mai adăugat: „Acțiunile de binefacere pe care le-a întreprins acest reprezentant de seamă al comunității pornesc de la finanțarea unui spital, grija pe care a avut-o, împreună cu guvernul liberal de la acea vreme pentru cei 400 de orfani care au ajuns în Portul Constanța, a relației pe care a avut-o cu unitățile de învățământ (a finanțat inclusiv ridicarea Colegiului „Mircea cel Bătrân” – n.r.)”.

În memoria destoinicului armean stins din viață timpuriu, la vârsta de 59 de ani, artistul plastic George Zgură a realizat un tablou, care se alătură unui inestimabil Album al orfanilor, datat 1923, ce cuprinde fotografii și date ale celor care aveau să ajungă la Strunga. În semn de respect pentru tot ceea ce a făcut Armenag Manissalian, comunitatea armeană constănțeană a comandat o carte sculptată manual în piatră, pe care va fi înscrisă biografia lui și care va fi montată pe frontispiciul clădirii construite în locul vestitului Palat Manissalian.

citește tot articolul pe cugetliber.ro