Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA Oaspeți din Bulgaria de Sărbătoarea Înălțării

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

    SAM_2936
Duminică, 15 septembrie a.c., credincioșii Bisericii Apostolice Armenești din Constanța au avut parte de o plăcută surpriză: vizita inopinată a unui grup de doamne armence din Bulgaria (Varna).De fapt, surpriza a fost de ambele părți: nici dumnealor nu aveau siguranța că în orașul de la mare sunt destui armeni, pe care să-i contacteze și, cu atât mai puțin, să petreacă o dimineață întreagă cu aceștia; dar se știe că reuniunile cele mai distractive sunt cele neprevăzute.

 După o primire cordială – imprevizibilă, poate, dat fiind caracterul neoficial și neașteptat al acestei vizite – „turistele” din Bulgaria au participat la oficierea Sfintei Liturghii. Așa cum ne-au mărturisit la masa care a urmat, impresia lăsată de o autentică viață de comunitate armenească a fost copleșitoare, mai ales că dumnealor  s-au dovedit a fi foarte bune cunoscătoare ale limbii și tradițiilor armenești. Desigur, și surpriza pe care ne-a făcut-o părintele Oșagan a contribuit la aceasta:  s-au sfințit și distribuit cruciulițe din lemn sculptat, comandate din Armenia de însuși părintele,marcându-se astfel și material sărbătoarea spirituală a ÎNĂLȚĂRII SFINTEI CRUCI , despre care atât de inspirat ne-a vorbit părintele în predica sa.

SAM_2966SAM_2968

Am coborât apoi în Sala de protocol, unde – prin grija grupului de sprijin al Bisericii – masa era deja aranjată, noi fiind pregătiți, la inițiativa doamnei preotese Armine Khachatryan, cu câte un preparat culinar, fiecare.

Corul Bisericii a intonat câteva cântece, foarte bine primite  și aplaudate de întreaga asistență: Սեղանն է առատ; Խնկի ծառ; Հոյ,Նազան; Զար զընգը; Առնեմ երթամ իմ յարը; Սոնա յար.

Astfel, cu  minim de efort, dar cu mult entuziasm, s-a mai scurs încă o Duminică plăcută, ce ne salvează de banal și dă sens existenței noastre cotidiene.

Ne-am luat cu regret la revedere de la oaspeții noștri, promițându-ne să ne reîntâlnim cât mai curând, urându-le „Pari gianabarh!”

  Arșaluis Gurău