Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Manifestări comemorative dedicate centenarului genocidului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

26 apr 2015

1915-2015 – 100 de ani! 100 de ani de tacere, de agonie, de represalii! 100 de ani de cand un popor intreg a fost nimicit si o intreaga civilizatie milenara s-a sters inecata in sange si lacrimi! Palide umbre descarnate, pe de o parte blestemati sa traiasca acele orori si totodata binecuvantati ca au avut sansa de a le supravietui s-au imprastiat in cele patru colturi ale lumii, ducand cu ei firava sansa a nemuririi unui neam! Si iata, viata a invins! Si mladitele odinioara uscate de foame, de sete, de arsita si de inghet, au rodit oriunde pasii i-au purtat… Acum, dupa 100 de ani, vuiesc din toate zarile si glasul lor se inalta semeț, iar ecoul razbate dincolo de mari, dincolo de cer! Ei traiesc in noi! In fiecare dintre noi! De-a pururi! Prea mare a fost tacerea acestor ani! Prea mare durerea! Prea adanca rana! A venit vremea in care, glasuri razlete sa se impreune si, laolalta, sa invinga oprelisti, sa invinga politici, temeri, sa-si asume consecinte, dar mai ales, inainte de toate, sa se auda!!!! Poate ca acum e vremea! Poate ca acum trebuia sa fie!2.31 mar 2015

Comunitatea armeana din Constanta, ei insisi urmasi ai supravietuitorilor, s-a mobilizat  pentru omagierea strabunilor ei, printr-o serie de manifestari menite sa faca auzite si cunoscute publicului larg istoria acelor vremuri sangeroase. Sub mondialul slogan “Ne amintim si cerem dreptate”, incepand cu sfarsitul lunii martie, pana astazi, s-au desfasurat actiuni in care fiecare generatie de armeni din Constanta si-a adus contributia cu trup si suflet pastrarea vie a memoriei candva a martirilor, azi, a sfintilor care s-au jertfit cu negraita demnitate!

05 aprilie 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Intai cei mici au participat alaturi de gradinita “Comenius” la Festivalul Bucuriei Copiilor”, in care au reprezentat Armenia, in costume traditionale, cu un stand tematic plin de autenticitate si imaginatie. De Florii, au participat la un Atelier de creatie in care au confectionat cu maiestrie si rabdare, zeci de flori de nu-ma-uita.

 

In data de 3 aprilie 2015, a fost organizata in Sala Senatului Universitatii “Ovidius” din Constanta, o conferinta cu tema: “Armenii intre moarte si viata”, sustinuta de Dl Prof. Univ. Dr. Mihael Chircor. Invitati sa conferentieze : IPS Datev Agopian, Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea, Parintele Cezar Axinte din partea Arhiepiscopiei Tomisului, Prof. Univ. Dr. Garabet Kumbetlian.

03 aprilie 2015

21 aprilie 2015

21 aprilie – Ziua Mondiala a lecturii pentru omagierea victimelor genocidului!  Au fost alese pentru aceasta seara cateva fragmente din scrierile unor autori care au ales sa-si puna cuvantul in slujba unei natiuni, care au ales sa aminteasca omenirii calvarul unui popor care a murit si a inviat pentru Dumnezeu! : Cristina Odabashean – Henry Morgenthau – “Un ambasador la Constantinopol”, Luiza Terzian -Varujan Vosganian – “Cartea Soaptelor”.  Anaida Sarchiziana recitat poezia “Leaganul armenilor” – Siamanto, iar Aram Nita “Durere armeana” – Hovannes Tumanian. Cei prezenti au avut ocazia sa vizioneze filmul “Recunoaste 1915” realizat de Florin Kevorkian si Izabela Bostan Kevorkian.

Clopotele au sunat de 100 de ori si la Constanta, ca in toate bisericile armene din intreaga lume si victimele au devenit sfinti care, de acum vegheaza pentru noi…

Pentru 24 aprilie membrii comunitatii armene din Constanta au impartit trecatorilor garoafe rosii cu tricolorul Armeniei, dupa slujba religioasa dedicata sfintilor martiri si au participat apoi, alaturi de conationalii lor la evenimentele organizate in Bucuresti.

Duminica, 26 aprilie,  in curtea bisericii, tineretul armean din Constanta a realizat un montaj de flori si panze, simbol al sangelui varsat acum 100 de ani, cu un efort admirabil si de un efect extraordinar!

 

 

1.26 aprilie