CONSTANȚA / Tema ultimei întâlniri culturale de vineri a fost LEGENDA LUI “HAIG ȘI BEL “

Ce poate fi mai frumos decât la sfârșitul unei săptămâni să participi la o asemenea seară culturală, de la cel mai mic membru până la respectabilele doamne din comunitatea noastra din dorința de afla lucruri interesante despre istoria și cultura poporului armean. Iată-ne în a patra vineri împreună în curtea Bisericii Apostolice armene Sf.Maria din Constanța la o noua întâlnire, având ca temă “Legenda lui Haig și Bel “prezentată de domnul Haig Cazazian un pasionat al istoriei și culturii poporului armean. Vă prezentam pe scurt cateva informatii interesante. Despre această legenda au scris mari scriitori armeni cum ar fi : Movses Horenatzi (un proeminent istoric armean din perioada antichității) autor al lucrarii “Istoria poporului armean ” – secolul al V lea dupa Hristos- scrisă în limba armeana, “Istoria” de Episcop Sebeos (sec.al VII lea),”Astronomia si Calendarul” de Anania Sirakathi (secolul al VII lea). Movses Horenatzi a cules această legenda din cantecele trubadurilor (gusani) armeni din provincia Goghth. Faptele despre batalia dintre Haig si Bel au o preistorie , iar rădăcinile se regăsesc în Biblie. Conform relatărilor din Biblie ,la jumatatea mileniului III înainte de Hristos urmasii fiilor lui Noe : Sem, Ham si Iafet (Hapet în armeană) în Mesopotamia pornesc o constructie : turnul din Babel si în această constructie <îndrazneata > este pomenit și Haig. El este stranepotul lui Iafet, fiul lui Torgom, regele casei Torgom. Prin alte cuvinte acel regat sau casa este Armenia (Hayastan) si nu întâmplător în scrierile vechi Armenia este pomenită sub denumirea de Casa Torgom (Torgoma Tun), iar armenii sunt numiti torgomieni. Haig, descendent din Iafet, e reprezentat ca un arcas urias, un iubitor de libertate, care refuzând sa se supuna tiranului Bel, zeul Babilonian, pleacă din Babilon împreună cu copiii săi si se stabileste in Armenia în perimetrul muntilor Ararat si Aragats..Bel, cunoscut în Biblie sub numele Nebrovd îi propune să se înapoieze și să i se supuna, însa Haig refuza oferta. Atunci Bel cotropeste tara lui Haig, însa in lupta ce se incinge Haig îl ucide cu săgeata sa cu trei varfuri si obtine astfel independenta. Imaginea lui Haig este memorată si pictata ca un voinic care tinteste cu arcul si sageata ucigasa.
In cinstea bataliei Haig construieste o cetate pe care o numeste HAYKABERD ,iar localitatea se numeste Hayotz Dzor (valea armenilor),iar dealul unde a cazut Bel cu voinicii săi, Haig a denumit-o GHEREZMANK, iar acum i se spune GHEREZMANAK.Batalia dintre Haig si Bel se considera ca a avut loc pe 11 august 2492 inainte de Hristos si este considerata o data care este atestata pe baza unor lucrari de istorie unde sunt comparate cu alte date istorice si in special prin studierea calendarului armean din perioada precrestina .In traditia armeana se consemneaza ca insusi Haig a propus crearea noului calendar ,al carui inceput este acea zi de victorie si a fost numita NAVASARD-11 August, Anul Nou care era serbat cu mare solemnitate: adunari populare, intreceri sportive etc.Cu toate ca in unele episoade din povestirile despre Haig sunt legende ele sunt bazate pe evenimente istorice adevarate si reflecta lupta triburilor armene contra triburilor navalitoare din Mesopotamia. Numele lui Haig si faptele sale legendare sunt reflectate și în AVESTA (culegere de texte mitologice si religioase persane) sub denumirea de HAYOSANG sau HUSANG.Haig este considerat fondatorul regatului Araratyan care este primul stat armean unit si puternic si care in scrierile cuneiforme asiro-babiloniene este pomenit cu numele de URARTU , Urastu, iar în scrierile vechi ebraice Urart ,Ararat. In istoriografie circula o ipoteza reală conform careia regatul fondat de Haig este cel mai longeviv din istoria omenirii ,a durat 22 de secole fara intrerupere. Ideea centrala a legendei lui Haig este apararea patriei,eliberarea de cotropitorii straini. In imaginatia populara ,Haig este confundat cu un zeu ,care isi are imaginea pe cer sub forma Constelatiei Orion numita la armenii vechi Haig. Ca si Orion din mitologia greaca, Haig este un vanator viteaz .

Din Haig se trage familia regala HAYGAZUNI,ultimul reprezentant al familiei nobiliare fiind regele Vahe ,care a cazut in batalia de la Gaugamela,aparand Armenia de cuceririle lui Alexandru cel Mare. Cercetatorii cred ca Haig este un personaj real si care a fost transformat de catre popor in personaj legendar. Dupa prezentarea mai pe larg a temei alese de dl.Cazazian Haig au inceput discutiile si totodata completarile aduse de Preotul Paroh Yeznik Torgomian,d-nele: Azadui Benlian, Arșaluis Gurau si Magda Cazazian. Momentul poetic al serii ales si prezentat de d-na Arșaluis Gurau l-a avut ca autor pe Sarkis Kirakosian.A fost o seara plăcută din care am avut ce să invățăm si care s-a incheiat cu servirea mult asteptatei cafele armenesti alături de dulciuri și preparatul de patiserie specific armenesc numit “kata”(gata) cu khoriz (umplutura care constă în faină, unt si zahar ) dupa rețeta din Armenia, surpriză, pregatita de d-na preoteasă Arpine Torgomian. Îi mulțumim d-lui Haig Cazazian pentru prezentarea acestei frumoase lecții de istorie, mulțumim participanților pentru prezență și așteptăm cu nerăbdare să ne revedem.
Hasmig ANANIAN