Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Lansare de carte

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri, 17 iulie, în acest an cu totul atipic, în anul în care cu toții am învățat multe și multe s-au schimbat, noi, armenii din Constanța am continuat să ne bucurăm împreună, mulțumită unor oameni care reușesc mereu să trezească în ceilalți cele mai frumoase trăiri. Doamna profesor Arșaluis Sarchizian Gurău este unul dintre acesti oameni, un om căruia Dumnezeu i-a dăruit mult talent și mai ales multă, foarte multă putere.

Într-un spațiu neconvențional pentru o lansare de carte, în curtea bisericii armene, într-o după-amiază perfectă de vară, am avut șansa unui eveniment cu totul special, un eveniment pe care doamna profesor l-a dedicat memoriei fiului dumneaei, Armand Baruir Gurău, pe care l-am cunoscut acum postum în postura de poet. Despre volumul său de versuri, “Cerul înstelat deasupra mea”, apărut la scurt timp după prematura sa dispariție, a scris doamna Cornelia Grozavu, profesoară și poetă a mării, o atentă analiză literară ale unor versuri cu adevărat excepționale. Acestă expunere a fost prezentată auditoriului de către Cristina Cazazian și completată cu poeme recitate de Luciana Șerban, membră a cenaclului literar Mihail Sadoveanu și Taner Murat, prin a cărui dăruire a fost publicată prima ediție a acestui volum la editura Anticus Press.  

Despre volumul “Interpretări literare. Miscellanea”, al doamnei profesor Arșaluis Sarchizian Gurău ne-a vorbit doamna Anaid Tavitian. Cartea are un caracter caleidoscopic, ce cuprinde cronici, comentarii, analize, note ale unor volume aparținând unor autori cunoscuți, cum ar fi:  Sergiu Selian, Varujan Vosganian, Garabet Kumbetlian, Vasilica Mitrea, Laura Văceanu,  Alexandru Birou, Gheorghe Mihalache, Iulius Predusel, etc. “fiecare dintre aceste cronici find veritabile studii critice, dar totodată, pagini de literatură artistică,  fiindcă Arșalui Sarchisian Gurău are talent, măiestrie literară, știe să dea cuvântlui sens și forță prin metafora semnificativă.”, a subliniat Anaid Tavitian.

Președinta Societății de Haiku, Constanța, prof. Laura Văceanu a prezentat cea de-a treia carte lansată în cadrul acestui eveniment, “Contemplații”, volum de versuri haiku pentru care Dna Gurău a fost premiată cu premiul special “Matsuo Basho” în cadrul concursului internațional „Art & Life” din Japonia, 2019. Doamna profesor Laura Văceanu a făcut înainte de toate o prezentare a acestui gen literar, pentru o mai profundă înțelegere a genului și mesajului. Cartea este tradusă în engleză de Alexandra Flora Munteanu și în limba armeană de Azaduhi Benlian,  imaginile  fotohaikuurilor aparținând Mihaelei Cojocaru și lui Tiberiu Tizu. Vorbitoarea comentează aceste haikuuri, subliniind respectarea interdicțiilor genului, imaginile picturale predominante, sugestiile filosofice generalizatoare, sinesteziile, opunerea lumii interioare a trăirilor intense, bine reprimate, celei exterioare, în comuniune cu aceasta și rezonând cu ea, ori indiferente la suferința umană. Doamna Azaduhi Benlian a subliniat importanța variantei în limba armeană a volumului, cu atât mai mult cu cât Arșaluis Sarchizian Gurău a fost mereu un pilon de bază al comunității, o personalitate cu rădăcini trainice atât în cultura armeană, cât și în cea română.

Domnul Președinte al Uniunii Armenilor din România, sucursala Constanța, Liviu Merdinian, a ținut cuvântul de deschidere pentru acest eveniment. Cu respectarea tuturor rigorilor impuse de situația dificilă la nivel mondial cu care ne confruntăm, armenii din Constanța au reușit laolaltă, înca o dată, să arate că nevoia de cultură poate fi satisfăcută în orice context. Preotul paroh Yeznig Torcomian a binecuvântat în câteva cuvinte alese și pline de har acestă adunare care a fost posibilă prin sprijinul UAR Constanța prin implicarea personală a Dlui Președinte Liviu Merdinian și a Dlui Vicepreședinte Eduard Diradurian.

Autoarea a avut cuvântul de încheiere oferind mulțumirile sale tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment: Dlui Taner Murat, cel care a sprijinit prima apariție a volumului “Cerul instelat deasupra mea”, editurii Ararat a Uniunii Armenilor care a publicat toate aceste volume, tuturor celor care au oferit auditoriului analizele literare ale textelor sale și nu în ultimul rând, tuturor celor prezenți la acest eveniment de înaltă ținută culturală.

Luiza TERZIAN