Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Împreună de Crăciun

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Niciunde cuvantul “împreuna” nu are un sens mai curat decat in comunitatea armeana din Constanta. Pentru noi, a fi impreuna inseamna sa ne bucuram, sa ne sprijinim, sa plangem si sa radeam laolalta, cu bunele si cu relele, cu toate cate se aduna intr-o viata fericita si plina…. Armenii din Constanta sunt pastratorii traditiilor strabune, cu fiecare generatie, ei transmit mai departe obiceiurile care definesc o comunitate cu atatia ani vechime…

Cum altfel decat impreuna s-ar fi putut sarbatori cea mai frumoasa dintre sarbatorile dintr-un an, Craciunul? Deja la a treia editie, Concertul Extraordinar prilejuit de Craciunul armenesc se bucura an de an de un succes in crestere exponentiala. Un public special, insetat de bucuria de a trai emotia unica pe care muzica de calitate o poate naste in sufletul spectatorului a umplut sala Muzeului de Arta din Constanta, al carei director, Doamna Doina Pauleanu, a fost, ca de fiecare data printre cei prezenti.

Armine Khachatryan, a deschis concertul interpretand colinde traditionale in dulcele grai armenesc, dar si colinde din repertoriul international. Timbrul sau inconfundabil a rasunat splendid, impletind armonios muzica nascuta de atatea popoare cu prilejul sarbatorilor de iarna.

Aram Nita, un tanar, de acum virtuos pianist, a demonstrate, inca o data, daca mai era nevoie, ca armenii sunt inzestrati cu deosebite calitati artistice.

Sonia Hazarian, fiica a Constantei, un artist consacrat al scenei romanesti, a oferit, inca o data, un recital de o inalta tinuta. Acompaniata de pianista Marta Tudor a sustinut un program de peste o ora, in care romantele si cantonetele s-au impletit intr-o forma desavarsita. Ecoul vocii ei deosebite a umplut toate ungherele ascunse ale inimilor noastre de bucuria artistica, de iubirea de frumos, de fericire.

Ajunul Craciunului este intotdeauna despre copii… Copiii armeni care au umplut biserica asteptandu-l pe Mos Craciun… Dupa slujba de ajun, Mosul a venit incarcat cu daruri si a fost rasplatit cu colinde si poezii rostite cu timiditatea, stangacia, dar si cu bucuria unica a varstei.

Gerul cumplit al Bobotezei nu a reusit sa strice sarbatoarea Craciunului armenesc pe care, si de aceasta data, armenii au petrecut-o impreuna. Dupa slujba, receptia oferita de Uniunea Armenilor din Romania, Sucursala Constanta la hotel Ibis, a debutat cu vesti bune. Dl Presedinte Liviu Merdinian a anuntat ca anul 2019 va fi cel in care Biserica Armeana Sfanta Maria din Constanta, va intra in procesul de renovare, proiectul fiind aprobat si sprijinit de catre toate entitatile interesate.

Totodata, Dna Anaid Tavitian, cetatean de onoare al orasului Constanta, a fost sarbatorita pentru aceasta distinctie si a primit, ca apreciere, din partea UAR Constanta un cadou special, un condei – ca simbol al contributiei sale la cultura dobrogeana.

Umbrita de pierderea inca a unui membru al comunitatii, armenii constanteni au fost alaturi de familiile indurate si au tinut un moment de reculegere, ca apoi parintele paroh Oshagan Khachatryan sa binecuvanteze aceasta adunare.

Cu multumiri pentru toti cei care s-au implicat si se implica in toate evenimentele importante care reprezinta in esenta viata comunitatii armene, va dorim tuturor un Nou An plin de impliniri si bucurii!

Luiza Terzian