Redactor

CONSTANȚA / Despre Palatul Manissalian o perlă a arhitecturii de la începutul secolului XX

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În locul în care acum mai bine de un secol se înălța palatul impresionant al lui Armenag Manissalian s-au adunat iubitorii de istorie și cultură armeană la  inițiativa Uniunii Armene sucursala constănțeană în colaborare cu comunitatea elenă și Primăria Constanța, în după-amiaza zilei de 22 august 2019.

Domnul Liviu Merdinian, președintele Uniunii Armene din Constanța a deschis evenimentul printr-un discurs în care cu mândrie a pomenit despre armeni, acești oameni valoroși și merituoși  readucând  în memorie definiția  unui astfel de armean cum a fost Armenag Manissalian…. 

    La intersecția bulevardului secular Regina Elisabeta și strada Revoluției  la început de secol XX se înălța ceea ce urma să devină o perlă arhitecturală a orașului  ce a aparținut acestui  armean cu suflet mare, recunoscut de armenii din România ca un adevărat binefăcător, cât și pentru profesionalismul său de excepție în afacerile sale cu cereale.

Pasiunea  domnului arhitect Radu Cornescu pentru oamenii și clădirile în care trăiesc și au trăit pe parcursul istoriei a făcut ca acest palat care astăzi nu mai există în forma sa materială să prindă viață prin poveștile dumnealui.

Astfel de evenimente sunt ocazii de mândrie, rememorare și recunoștință față de armenii de valoare de dinaintea noastră pe care nu  trebuie să îi uităm. Ei sunt cei care ne-au conturat valori precum respect față de istoria și zbuciumul poporului armean, gratitudine  pentru comunitățile mari care i-au integrat pe armeni cu inima deschisă, filantropie, cultură și implicare activă în viața urbei care  i-a găzduit și din care au devenit parte integrantă. 

Alice Semedichian Platon

  •  
  •