Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Comunitatea armeană a sărbătorit Întâmpinarea Domnului (Dearăntaraci) și Sfântul Sarkis

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminica 16 februarie 2020 pentru membrii comunității armene din Constanța a fost o dublă sărbătoare : Sfântul Sarkis și Întâmpinarea Domnului (Dearăntaraci)
Sărbătoarea Sfîntului Sarkis a fost decretată de către actualul Patriarh al Bisericii Apostolice Armene – Karekin al II lea ca zi de binecuvântare a tinerilor și este considerată făcătoare de minuni și  împlinitoare a dorințelor tinerilor.

Prin grija PC.Paroh Yeznik Torgomian, după terminarea oficierii Sfintei liturghii a avut loc binecuvantarea tinerilor prezenti cat si a celor din întreaga comunitate . Apoi, conform ritualului Părintele Yeznik impreuna cu toti credinciosii au coborât in curtea bisericii unde era deja pregatita stiva de surcele care a fost aprinsa de Parintele Yeznik cu lumina sfanta de pe Sfantul Altar.

Dupa aprinderea focului a urmat traditionalul dans in jurul focului de catre un grup de copii si tineri în ritmuri ale muzicii armenesti. Se spune ca rolul focului este de a purifica si a da putere asa încât a sosit momentul asteptat cand copii, tineri si vârstnici au sărit peste foc .

A fost o zi minunata cu mult soare, voie bună si totodată un nou prilej de întâlnire cu cei prezenti.
Desi comunitatea armeana de la malul marii este mica are un mare suflet armenesc  încercand sa pastreze si sa continue tradițiile armenesti in memoria străbunilor.
Tuturor celor care poartă numele de Sarkis si Mardiros le transmitem un călduros la mulți ani , iar tinerilor le urăm mult succes si cat mai multe împliniri.
Fie ca aceste doua mari sărbători să binecuvanteze și să ocrotească toți armenii din lumea intreaga !

Hasmig ANANIAN