Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / BUNA VESTIRE ( AVEDUM) celebrată în comunitatea armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

12994406_10208214463106783_6242325727043981465_n

Biserica Apostolică Armeană celebrează la data de 7 aprilie a fiecărui an, BUNA VESTIRE (AVEDUM), adică ziua în care – conform canoanelor bisericești – Fecioara Maria a primit vestea cea minunată precum că a fost aleasă dintre toate femeile, să aducă pe lume – întrupat din Duhul Sfânt – pe Însuși Fiul Lui Dumnezeu, pe Mântuitorul nostru, al tuturor.

Consacrată acestei sărbători, joi, 7 aprilie, la biserica armeană din Constanța, a fost oficiată Sfânta Liturghie, de către preotul paroh Oshakan Khachatryan. În predica sa, părintele ne-a reamintit că această zi, dedicată amintirii acelei clipe miraculoase când Maria, fecioara cea fericită între femei, și-a aflat menirea, a fost decretată de către Patriarhul Karekin al II-lea, Catolicosul tuturor armenilor, și ca  sărbătoare a mamelor, a femeilor care așteaptă bucuria maternității, precum și a tuturor reprezentatelor sexului frumos. Motivația acestei alegeri constă în aceea că Sfânta Maria, maica lui Dumnezeu, ideal de frumusețe fizică și morală, să devină un model și un exempu de urmat pentru toate femeile.

853118df-f203-4cf2-856b-c0a9296ce203

La sugestia părintelui și spre a face o surpriză și o bucurie tinerelor mame, a fost organizat un Atelier de creație, unde – cu câteva zile înainte de sărbătoarea AVEDUM-ului, și anume, sămbătă 2 aprilie, au fost mobilizați toți copiii comunității, pentru a pregăti ei înșiși, cu mânuțele lor, mici cadouri pentru mamele, bunicile, surorile lor, cadouri ce urmau a fi oferite după Liturghia de duminică, 10 aprilie. Au răspuns la acest apel, în majoritate covârșitpare, toți copiii. Sub îndrumarea doamnei preotese Armine Khachatryan, ei au realizat frumoase cadouri pentru mămici și bunici. Acțiunea s-a bucurat – ca și altădată –  de sprijinul financiar  al familiei Ani și Gheorghe Dogaru.

4c8704bc-b659-4387-8c7a-e73d18cb9ad5

Așa după cum fusese programată acțiunea, duminică, 10 aprilie, fiind și slujba consacrată celor 40 de mucenici (pentru marcarea sărbătorii Sfinților Mucenici, din 9 aprilie), după predica pe care a susținut-o părintele despre  martiriului acestora, s-a săvârșit sfințirea celor 40 de recipiente cu ulei și celor 40 de lumânări, apoi acestea au fost distribuite enoriașilor aflați în biserică; cum numărul credincioșilor era mai mare, s-a împărțit ulei sfințit și în păhărelele pregătite pentru această eventualitate.

După această ceremonie, credincioșii au coborât în sala mare – care s-a dovedit a fi mică! – unde au asistat cu încântare la spectacolul oferit de cei mai mici enoriași ai bisericii noastre. Serbarea a fost realizată prin efortul și strădania doamnei preotese Armine Khachatryan și doamnei consilier parohial Azaduhi Benlian.

Am urmărit la început o mică scenetă, realizată de părintele Oshakan, după modelul mistereleor care se practicau odinioară, cu subiecte religioase, reproducând momentul când Fecioara Maria primește vestea cea mare. Au urmat câteva coruri, cântecele și poezii, prezentate de Victoraș și Radu Ciucă, Anaida și Arsen Sarchizian, Mariam Khachatryan, Hasmik și Hary Nikoghosyan, Sergiu Tumalian,  Marin Erica;  Aram Niță ne-a delectat cu un scurt recital la orgă.

Înveșmântați în costume de heruvimi, cei mai mici au executat un frumos balet îngeresc, aplaudat cu încântare de întreaga asistență. A urmat apoi un vals clasic, la care au participat și copii mai mari. Cât de frumos, dar și ce efort și migală pentru a realiza aceste numere! Publicul i-a răsplătit cu aplauze prelungite, care au fost desigur și pentru răbdarea și talentul doamnelor care i-au pregătit, dar și pentru mămicile care au lucrat costumele. Le mulțumim.

Am trăit momente frumoase, emoționante, pe care le-am dori mult mai frecvente.

Arșaluis GURĂU

12974344_10208214453626546_4802579896493779586_n