Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Armenii la manifestări culturale locale

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sfârșitul lunii aprilie a fost, într-adevăr, unul foarte special pentru armenii din Constanța.

Sâmbătă, 28 aprilie, a avut loc cea de-a XI-a ediție a Târgului de binefacere „Să dăruim împreună”, eveniment organizat de Instituția Prefectului Județul Constanța în colaborare cu Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța și Consulatul General al Federației Ruse la Constanța și cu organizații ale minorităților naționale din Constanța. Pentru al doilea an, parte din proiect a fost și Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Au fost amenajate standuri cu produse culinare și obiecte tradiționale care au fost puse în vânzare în vederea strângerii de fonduri pentru Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori”. Au participat și anul acesta cu standuri Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța, Uniunea Armenilor din România – filiala Constanța, Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța alături de Asociația Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” și Turkish Airlines Constanța, Comunitatea Rușilor – Lipoveni din România – filiala Constanța prezenți la stand împreună cu reprezentanții Consulatului Federației Ruse la Constanța. Din partea UAR Constanța au participat ca și expozanți Alis Avachian si Clara Olariu. Comunitatea Armeana a fost unul dintre cei mai importanti donatori în cadrul acestui eveniment.

 

Duminica, 29 aprilie, ansamblul Elpis al Comunitatii Elene a organizat  Ziua International a Dansului, unde trupa de dansuri traditionale “Nairi” a participat cu un succes deosebit si anul acesta. Alături de ansamblurile de dansuri ale celorlalte comunitati dobrogene, “Nairi” a oferit publicului un moment special, incarcat de traditie, de gratie si profesionalism.

 

 

 

 

 

Calitatea acestei trupe a fost recunoscuta inca o data prin invitatia participarii la un produs turistic unic pentru Constanta, organizat de Mistral Tours si Restaurant Dorna, Mamaia, cu titlul “Seară Dobrogeană” . Acest concept presupune o cină cu preparate din bucătaria minorităţilor dobrogene şi un spectacol susţinut de peste 100 de dansatori şi interpreţi reprezentând etniile greacă, turcă, tătară, lipovenească, rusă, aromână şi armeană. Incepand cu 30 aprilie 2018, acest concept se va desfasura pe tot sezonul estival 2018. „Vorbim despre un produs turistic unic în România. Acest produs este adresat mai întâi turiștilor, dar nu numai lor. De exemplu, un turist din Craiova, Timișoara, Iași, București, sau de la Bruxelles, sau Italia – va avea ocazia de fapt să plătească prețul unei seri dobrogene, dinner & show, să participe la o aventură de cunoaștere a tot ceea ce înseamnă de fapt Dobrogea, până la urmă un amestec de arome, de tradiții, de istorie, de cultură, de gastronomie, de muzică și de dans. Asta se va întâmpla de fapt în Seara Dobrogeană”, a declarat Corina Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România.

Si cu aceasta ocazie, “Nairi” a excelat printr-o reprezentatie de inalta clasa. Muzica si dansul armenesc sunt traite cu o profunda intensitate si aceasta reiese din devotamentul si bucuria cu care fiecare membru al trupei se exprima artistic si reuseste sa transmita autenticitatea spiritului armenesc.

Luiza Terzian