Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / Ansamblul de dansuri „Nairi” a prezentat un program special cu ocazia Madagh-ului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenii din Constanta sunt ultimii pastratori ai traditiei madagh-ului (jertfa). In timpurile stravechi, aceasta reprezenta o jerta adusa zeilor pentru a le castiga bunavointa. Adoptarea religiei crestine a pastrat traditia, schimband doar faptul ca acest sacrificiu se face pentru sanatate, pentru pace, pentru impacare. Astazi, madagh-ul se pregateste incepand cu ziua de dinainte de slujba religioasa, cu fierberea carnii si a orezului care vor fi oferite dupa sfintire,  tuturor enoriasilor, prezenti sau nu la biserica. Prea Sfintia Sa, Datev Hagopian, a oficiat ritualul religios, alaturi de preotii Oshakan Khachatryan si Yeznik Torgomyan, parohul bisericii “Sfanta Maria”, din Constanta.

An de an, madagh-ul a fost de asemenea si un prilej de organizare a unor evenimente culturale, iar anul acesta, in care de implinesc 150 de ani de la nasterea Marelui Komidas si 150 de ani de la nasterea poetului Hovannes Tumanyan, dar si cu ocazia proclamarii zilei de 12 octombrie ca Ziua limbii, alfabetului și culturii armene, Uniunea Armenilor din Romania, Sucursala Constanta, a organizat lansarea volumului: “Limba armeana fara professor”, de Arsen Arzumanyan si, totodata, un concert sustinut de soprana Armine Khachatryan, cu piese din opera compozitorului Komidas. Inca o data, de fiecare data mai grandios, a fost recitalul pianistului Aram Nita, fiu al comunitatii armene constantene, care a crescut si infloreste sub ochii nostri, care, la cei 16 ani este deja un viruos al celui mai complex instrument, pianul.

Pelerini din intreaga tara au venit la sarbatoarea Armenilor din Constanta, cu fiecare an, mai numerosi. Ne-am bucurat de prezenta domnilor Varujan Vosganian, presedintele UAR, si Varujan Pambuccian, deputat UAR in parlamentul Romaniei, care au onorat agapa organizata impecabil de domnii Liviu Merdinian, preserdinte al UAR Constanta si Eduard Diradurian, vicepresedinte si secretar general.

Surpriza
oferita invitatilor a venit din partea ansamblului de dansuri “Nairi”, care a
stralucit prin gratie, daruire si profesionalism, sub indrumarea Angelicai
Terzian, printr-un program de dansuri traditionale de o inalta tinuta
artistica.

Multumim
tuturor celor care au fost prezenti alaturi de armenii constanteni la acest
eveniment care devine, cu fiecare an, mai complex.

Luiza TERZIAN