Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA / „Aneta Forna Christu…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…Păpușarul cu suflet de copil”, lansare de carte la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare“

La Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare” Constanța se va lansa vineri, 31 ianuarie, de la ora 11.30, volumul „Aneta Forna Christu – Păpușarul cu suflet de copil”, coordonat de teatrologul Anaid Tavitian.

Cartea va fi prezentată de directorul Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu, jurnalistul Radio Constanța Steliana Bajdechi, dr. Constanța Călinescu, actorul și profesorul universitar Lică Gherghilescu și directorul artistic al Teatrului „Căluțul de mare”, Tiberiu Roșu.

Aneta Forna Christu, păpușarul cu suflet de copil, după cum o numește buna sa prietenă Anaid Tavitian, are o carte de vizită impresionantă concretizată în peste 50 de ani de activitate pe scena Teatrului de Păpuși Constanța, actualul Teatru pentru Copii și Tineret „Căluțul de mare”. Aici, din 1957, anul intrării sale în teatru până în 1999, anul pensionării sale și mai apoi până în 2010, când a încheiat colaborarea cu instituția de cultură de la malul mării, a creat peste 100 de roluri memorabile, încununate cu premii importante, a regizat spectacole și a fost mentor pentru tinerii săi colegi. Toate aceste realizări sunt cuprinse în volumul „Aneta Forna Christu – Păpușarul cu suflet de copil”.

Teatrologul Anaid Tavitian, mulți ani secretar literar și apoi consultant artistic al Teatrului de Stat Constanța, are dintotdeauna o mare dragoste: teatrul de păpuși, mai ales că înainte de a fi secretar literar la Teatrul Dramatic Constanța a fost referent literar la „Păpuși”. În 2011, la împlinirea 55 de ani de existență a Teatrului pentru Copii i-a dedicat acestuia un volum special „Metamorfoza unui vis”, care se adaugă volumului „Thalia Ex Ponto. La cumpănă de milenii”, scris în colaborare cu Georgeta Mărtoiu, în 2001.

De asemenea, în 2018, Anaid Tavitian și-a pus semnătura pe un alt volum important pentru istoria teatrului constănțean: „Eugenia Tărășescu-Jianu: scenograf”.