CONSTANȚA / A fost dezvelită placheta ce menționează că Farul Genovez face parte din patrimoniul cultural al orașului
Uniunea Armenilor din România, filiala Constanţa, împreună cu Primăria Municipiului Constanţa şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa a inaugurat sâmbătă, 3 octombrie, la ora 10, noua plachetă de patrimoniu cultural de pe Farul Genovez din Constanţa.
În prezența primarului Constanței, Dl Decebal Făgădău, a președintelui Uniunii Armenilor din România, Sucursala Constanța si a altor membrii de vază ai comunității armene a fost dezvelită placheta de patrimoniu, prin efortul și implicarea Dlui Dr. Liviu Merdinian. Textul plachetei care oferă trecătorilor detalii despre acest monument, apare în 4 limbi, română, franceză, engleză și armeană.
Farul Genovez este un monument care ar putea trece ușor neobservat, însă frumusețea și importanța sa pentru istoria orașului Constanța sunt de necontestat. În ciuda numelui, farul nu are nimic în comun cu genovezii.
« A fost construit pe locul unui vechi far genovez. Sunt presupuneri, deși nu a fost atestat, că locul pe care a fost construit a fost ales cu mare grijă », explică Liviu Merdinian, consilier al Uniunii Armenilor, Sucursala Constanta.În jurul Farului Genovez s-a țesut chiar și o poveste de dragoste. « Artin Aslan rămăsese aici din dragoste pentru o localnică. S-a căsătorit cu ea, s-a angajat aici, la compania care a construit Portul Constanța. Fiind inginer constructor, a construit acest far », povestește Liviu Merdinian.
Unic ca arhitectură, cu un turn în formă octogonală, farul Genovez măsoară 8 metri înălțime și este construit din blocuri de piatră. Are în interior o scară în formă de spirală, cu 53 de trepte. Lumina lui statică era vizibilă de la 5 kilometri în larg. În memoria inginerului care l-a construit, comunitatea armeană de la malul mării a inaugurat noua plachetă de patrimoniu cultural de pe Farul Genovez.
« Toate aceste lucruri, simboluri, bucăți de suflet ale Constanței trebuie puse în valoare, iar cei care le-au generat trebuiesc împreunați », spune Degebal Făgădău, primarul interimar al municipiului Constanța.
« Este un semn de recunoștință pentru arhitectul francez de origine armeană care a contribuit la reconstituirea acestui far, ca monument», spune Hacic Garabet, președintele Uniunii Armenilor din Constanța.
La dezvelirea plăcii a fost prezent și un armean din Bulgaria care s-a deplasat la Constanța special pentru acest eveniment. În opinia sa, farul va aduce mereu aminte de existența poporului armean.
Despre acest subiect si despre comunitatea armeana din Constanta, cu obiceiurile, cu istoria si oamenii ei, au vorbit dl Liviu Merdinian si Dl Harry Boiagian la emisiunea “Vocile Constantei” la Digi24 Constanta, emisiune ce poate fi vizionata in curand si in varianta online.
Luiza TERZIAN
Cat de emotionant, dar si reconfortant pentru noi, armenii, este sa vedem litere armenesti pe placa memoriala. Nimeni nu pretinde recunostinta, ci doar recunoasterea faptului ca si ai nostri si-au adus contributia, in varii domenii, la progresul si inflorirea patriei adoptive.