Eduard Antonian

CONFERINŢĂ INTERNAŢIONALĂ LA BUCUREȘTI / PRIMUL RĂZBOI MONDIAL ŞI INFLUENŢA SA ASUPRA FORMĂRII DIASPOREI ARMENE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

P1000602

Între 26 şi 28 septembrie a avut loc în Capitală o conferinţă deosebit de importantă, am putea spune, în contextul în care întreaga umanitate comemorează anul acesta 100 de ani de la izbucnirea Marelui Război iar anul viitor 100 de ani de la debutul marii drame, Genocidul armean. Organizată din iniţiativa Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România cu binecuvântarea Sfântului Scaun de la Ecimiadzin, conferinţa intitulată Primul Razboi Mondial şi influenţa sa asupra formării Diasporei armene s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi internaţionale marcante, prelaţi, istorici sau activişti pentru cauza armeana din Diaspora. Printre invitaţi s-au numarat Vahram Baghdasaryan, deputat în Parlamentul Republicii Armenia, PS Episcop Sebouh Sarkissian, primat al Diocezei armene din Teheran-Iran, Harout Sassounian, istoric şi director al ziarului The California Courier, Kaspar Karampetian, Preşedinte al Federaţiei Armene Europene pentru Justiţie si democraţie Hay Tad, Agop Garabedyan, director al Institutului de Studii Balcanice din cadrul Academiei de Ştiinţe din Bulgaria, Arhimandrit Shahe Ananyan, director editorial la Sfântul Scaun din Ecimiadzin, Sonia Avakian Bedrosian, preşedintele asociaţiei Uniunii de Binefacere Armene din Bulgaria(UGAB), Hakob Asatryan, redactor sef al periodicului Orer din Cehia, Giro Manoyan, Preşedinte al Federaţiei Armene mondiale pentru Justiţie si democraţie Hay Tad, Nicolas Tavitian, director al asociaţiei Uniunii de Binefacere Armene din Europa, Vera Yacoubian, editor al publicaţiei Astag, Hagop Der Khatcaduryan, reprezentant al Federaţiei Armene pentru Justiţie si democraţie Hay Tad din Canada şi alţii.

P1000604

 

Acţiunea a debutat de fapt la Piteşti unde vineri, 26 septembrie a fost inaugurat un khacikar, monument ridicat în memoria victimelor genocidului armean (vezi .https://www.araratonline.com ) La festivitate alături de invitaţi au mai participat PS Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din Romania, Grigore Florin Tecău, președintele Consiliului Județean  Argeș, prelați armeni, membri ai comunității armene din Pitești și București. După amiază, la Bucureşti la Centrul de Cultura Dudian a avut loc ceremonia de deschidere a conferinţei. Au mai luat cuvântul alături de gazde, PS Episcop Varlaam Ploieşteanul care a transmis binecuvântările Preafericitului Parinte Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, senatorul Varujan Vosganian, președintele Uniunii Armenilor din România, deputatul Varujan Pambuccian, președintele Grupului Minorităţilor Naționale din Parlamentul României.

1475878_642174045881673_2832161935099266194_n

68945_642174059215005_7199884510621209477_n

Conferinţa a continuat sâmbătă la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Gazdele din România,  PS Episcop Datev Hagopian, Arhiepiscopul Bisericii Armene din Romania, Pr. Bogdan Ezras, Pr. Avedis Mandalian și Pr.Hetum Tarverdian au avut un rol esenţial pentru desfăşurarea impecabilă a evenimentului. Am avut plăcerea să asistăm la prelegeri mai mult decât interesante despre armenii din Diaspora și problemele noastre, prelegeri care au fost însoţite de sesiuni de întrebări și răspunsuri din partea participanților. Au fost prezentate şi alte materiale, studii şi cărţi importante pentru problematica diasporei armene. Printre acestea, studiul “Resolution with justice – reparation for the Armenian Genocide” un raport pe luna septembrie finalizat de către „Reparation Study Group” un grup de studii istorice coordonat de către Henry Theriault şi de către binecunoscutul diplomat și istoric Ara Papian, sau cartea lui Harut Sassounian “Genocidul Armean. 100 de articole cu ocazia comemorării“ și cartea publicistului Vartan Arachelian “ Siruni, odiseea unui proscris“ . Aşteptăm cu nerăbdare şi interes ca toate prelegerile conferinţei să fie publicate într-un volum tipărit şi în limba română.

Lucrările conferinţei s-au încheiat duminică, 28 septembrie după ce participanţii au fost prezenţi la Catedrala Armeană din Bucureşti la Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Armash Nalbandian.

În final, putem concluziona că această conferinţa a fost un prim pas important în deschiderea evenimentelor ce vor avea loc anul viitor, un pas ce va contribui în final la atingerea obiectivului nostru comun. Recunoaşterea Genocidului Armean !

EDUARD ANTONIAN