Elena Chobanyan

CONFERINȚĂ : Despre PR și necesitatea acestuia în Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 hanrayin-3

La Erevan s-a organizat conferința anuală în domeniul Public Relations al cărei scop este de a discuta și evidenția zonele de interes în domeniul PR,  problemele și provocările existente, dar și crearea unei  rețelei de cooperare între specialiști în domeniu.

Conferința  a fost organizată de Facultatea de Sociologie a Universității de Stat, Universitatea  de studii lingvistice Valery Brusov din Erevan și Centrul pentru Tehnologiei și Relații Publice, cu sprijinul Asociației Armene de Relații Publice (APRA), compania SPRING PR și Institutul politic de consultanțe sociologice “IPSC”.

Conferința a fost împărțită în trei secțiuni tematice: prima secție a fost despre problemele comunicațiilor publice, a doua s-a referit la comunicația în perioada de criză și problemele securității informaționale, iar cea de-a treia secțiune a fost rezervată tinerilor specialiști. După părerea prof. Gheorghi Pocențov, specialist în relații publice, informațiile sunt foarte rapide, de aceea studenții trebuie să dobândească cunoștințe pe care nu le primesc în universități. Ei trebuie să le caute. “Vă dau un exemplu, americanii, în comparație cu noi, la alegerile prezidențiale nu lucrează cu televiziunea națională” – a explicat specialistul.

hanrayin1

Directorul executiv al Asociației Relațiilor Publice, Tatevik Pirumyan, a declarat că organizația este prima asociație profesională din Armenia care, încă din 2003, a încercat să adune specialiști în PR și, în același  timp, să dezvolte acest domeniu în cadrul facultăților și programelor de masterat. Deși există încă probleme în Armenia numărul specialiștilor în acest domeniu este în creștere.

“Există, de asemenea, probleme nerezolvate în privința manualelor de specialitate în PR, dar sunt editate și cărți, accesibile ca preț pentru studenți, ce au legătură cu domeniul respectiv. – a adăugat fondatorul Centrului pentru Tehnologiei și Relații Publice, doctor în științe politice, Arman Saghatelian.

g_image

Decanul facultății de sociologie a Universității de Stat din Erevan, doctor în filozofie, profesor, Artur Mkrtchian, a afirmat, la rîndul său că  avem probleme referitoare la metodologie, la numărul profesorilor și la calitatea manualelor. “Societatea noastră se află într-o situație nici de război, nici de pace. Așa că avem nevoie de această disciplină”.

PR-ul s-a format după independența Armeniei, iar în ultimii ani domeniul s-a dezvoltat, totuși avem câteva chestiuni de rezolvat”.

Șeful proiectelor de masterat în Relații Publice, doctor docent în științe sociologice de la Universitatea de Stat din Erevan, Nvard Melkonian, a vorbit, însoțind expunerea cu proiecții video, despre ce s-a realizat în ultimii ani în domeniul PR și ce este de făcut,  iar profesorul de istorie de la Facultatea de jurnalism, Hrayr Zorian, a explicat, că specialistul în PR trebuie să aibă cunoștințe în diferite direcții, cum ar fi  jurnalism, economie, istorie, filozofie, psihologie, sociologie, marketing, lingvistică, tehnologia informațiilor, domenii care pot asigura un profil cît mai complet al viitorului specialist în PR.

Trebuie încurajate, în programele de masterat în PR,  includerea unui număr mai mare de reprezentanți veniți din diferite profesii. Este, de asemenea, demn de remarcat faptul că domeniul relațiilor publice este inclus în programele educaționale.” – a subliniat profesorul Hrayr Zorian. Trebuie creată o rețea globală în PR, unde pot fi accesate materialele, proiectele educaționale și metodele existente în domeniu. Deci, PR-ul are, pe de o parte, o direcție științifică, iar pe de altă parte o direcție de activitate concretă.

Conferința din acest an a fost foarte interesantă, mai ales a doua secțiune, când s-a discutat despre războiul informațional. Cum răspândesc azerii materiale false despre armeni și cum noi armenii ne putem apăra de pericolul pe care-l reprezintă aceste informații răspîndite de azeri.

Elena Ciobanyan