Mihai Stepan Cazazian

CONFERINȚĂ de PRESĂ / Pozițiile exprimate de Pașinian și Merkel asupra relațiilor bilaterale armeano-germane și ale agendei regionale coincid

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

În cadrul unei conferințe de presă comune premierul Armeniei, Nikol Pașinian și cancelarul german Angela Merkel  au menționat că discuțiile  dintre cei doi au fost foarte productive. Aceștia s-au referit la relațiile armeano-germane și la problemele regionale. Pozițiile părților la numeroase aspecte au coincis, ceea ce demonstrează că relațiile armeano-germane au un mare potențial de dezvoltare, informează ARMENPRESS .

“Aceasta este prima vizită  a unui cancelar german în Republica Armenia și poate fi considerată ca o vizită istorică.(…) Mă bucur pentru negocierile foarte eficiente cu cancelarul, care se referă la relațiile dintre Armenia și Germania și la problemele regionale. Pozițiile noastre cu privire la multe aspecte ale  agendei coincid, ceea ce demonstrează că relațiile noastre au un mare potențial de dezvoltare. Sperăm că nivelul cooperării noastre se va schimba în mod semnificativ. Am discutat și am ajuns la un acord că după această vizită vom dezvolta o agendă comună în diferite sfere de activitate  și vom lucra pentru implementarea lor “, a spus Pașinian.

Angela Merkel a menționat că Germania este pregătită să aprofundeze relațiile cu Armenia. “În ultimele luni am urmărit  procesul revoluției de catifea  din țara dumneavoastră. Am vorbit nu doar  despre dezvoltarea relațiilor bilaterale, ci și despre cooperea cu  UE. Am dori să cooperăm în domeniul digital/IT. Cooperarea în domeniul educației este, de asemenea, importantă. Există școli în Armenia unde se  predă  limba germană “, a spus cancelarul german.

Merkel și-a exprimat satisfacția față de semnarea  Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat UE-Armenia. “Germania va contribui la sprijinirea Armeniei în implementarea acordului. Am discutat și despre problemele  interne referitoare la lupta împotriva corupției. Doresc succesul Armeniei în această direcție”, a spus Merkel.

 

Răspunzînd unei întrebări privind cooperarea Armeniei și cu Uniunea Economică Eurasiatică și cu Uniunea Europeană cancelarul german a spus: “Armenia poate fi un exemplu al modului în care este posibil să coopereze cu Rusia și, în același timp, să aibă o bună cooperare cu Uniunea Europeană. Desigur, șansele nu sunt foarte  mari. Uniunea Economică Eurasiatică este, de fapt, o zonă de liber schimb. Desigur, există oportunități economice foarte bune care ar putea fi utilizate. Este puțin probabil ca în viitorul apropiat să fie negocieri oficiale între UE și EAEU, dar cred că exemplul pozitiv al Armeniei poate arăta că este într-adevăr posibil să facem asta “.

Premierul armean Nikol Pașinian a remarcat că zona EAEU este de o importanță economică excepțională pentru Armenia dar a subliniat că : “…în timpul discuțiilor am arătat că Armenia are și un regim comercial special cu UE, regimul SPG + care permite extinderea volumelor de comerț cu Uniunea”.