Mihai Stepan Cazazian

Conferinţa de Antropologie urbană la Roman

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

   

În zilele de 11-12 noiembrie 2011, în municipiul Roman, jud. Neamţ, a avut loc Conferinţa Naţională de Antropologie Urbană, ediţia a III-a, la care am avut bucuria să particip ca invitat.

Desfăşurarea Conferinţei, născută tot la Roman în anul 2009, a avut ca puncte distincte şi de mare interes expuneri, cercetări ştiinţifice şi analize pertinente privind armenii care au marcat în mod evident şi indubitabil formarea, organizarea şi dezvoltarea de tip urban, şi nu numai din punct de vedere economic, a multor oraşe de frunte din Ţara Moldovei, printre care şi Romanul.

Capela Familiei Kapri

De remarcat că în cadrul Conferinţei a avut loc şi vernisajul expoziţiei cu tema „Armenii din Roman” în sălile generoase ale „Casei Falcoianu” ce aparţine de Muzeul de Istorie Neamţ, filiala Roman. Au fost expuse valoroase obiecte de cult ce aparţin Bisericii Armene din Roman, bijuterie de arhitectură a Moldovei, precum şi obiecte valoroase, private ce au aparţinut unor vechi familii armeneşti din Roman, cum ar fi fam. Buicliu, Baron Kapri, Mortzun, Manea, care au marcat viaţa şi istoria Romanului şi cu care ne mândrim astăzi.

                                                                                                           Emanuel Nazaretian