Redactor

CONCURSUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU” – 2022

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

| Un  violonist  armean la  București

          În zilele de 4-18 septembrie, la Bucureşti se va desfăşura cea de-a XVIII-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu”, care alternează cu Festivalul Internaţional „George Enescu”.

          Atât Concursul, cât şi Festivalul cinstesc memoria lui George Enescu, marcantă personalitate românească  a muzicii universale a secolului al XX-lea, atât în calitate de compozitor, cât şi de interpret şi pedagog de mare valoare.

          Concursul a căpătat o largă recunoaştere pe plan internaţional în rândurile tinerilor interpreţi şi creatori de pretutindeni. Astfel, anul acesta, s-au înscris peste 100 de tineri candidaţi din 32 de ţări, participând la competiţia pentru secţiunile vioară, pian, violoncel şi compoziţie. Concurenţii de anul acesta, pentru prima dată, de la etapa online au trecut direct la Semifinală.

          Printre cei 34 de tineri talentaţi, care vor urca pe scena Ateneului Român din Capitală, se numără 12 violonişti, 11 pianişti şi 11 violoncelişti. La secţiunea Compoziţie, vor intra în Concurs 22 de lucrări orchestrale şi camerale. Va mai fi acordat un premiu pentru Originalitate.

***

          Avem plăcerea să consemnăm şi prezenţa unui tânăr  instrumentist armean.

          Este vorba de violonistul Grégoire Torossian, născut pe 21 septembrie 2000 la Boulogne Billancourt, în Franţa. După ce acesta a studiat iniţial la Paris şi la Conservatorul din Tours,  a urmat un program de master la Conservatorul Naţional Superior din Paris, la clasa profesorilor Svetlin Roussov şi Pierre Colombet, absolvind studiile de licenţă în cadrul aceluiaşi Conservator, la clasa profesorului Arni Flammer.Ulterior, s-a perfecţionat la Bruxelles cu prof. Karen Aroutiounian, urmând apoi cursuri de măiestrie cu Sergey Khachatryan (care a concertat la Bucureşti în cadul Festivalului Internaţional „George Enescu” din 2019), Julia Fischer (prezentă şi aceasta pe scena aceluiaşi Festival în 2019 şi 2021), Kirill Troussov (care a concertat în 2017 la Bucureşti şi în clădiri de patrimoniu din România), Sara Nemţanu (concert-maestru al Orchestrei Naţionale a Franţei, cu care a concertat la acelaşi Festival, în 2021, sub bagheta maestrului Cristian Măcelaru, dar şi anul acesta, ca solistă a Orchestrei Naţionale de Tineret a Franţei, la Bucureşti şi Sinaia), profesorul american Lewis Kaplan şi Patrice Fontanarosa (mai vechi laureat al Concursului „George Enescu”).

          Tânărul violonist armean este laureat din 2018 cu Premiul I la Concursul „Leonid Kogan”  pentru tineri violonşti de la Bruxelles, al cărui preşedinte a fost prof. Karen Aroutiounian. Totodată, el a concertat cu Cvartetul Möbius la Festivalul Francez de Primăvară din Ucraina (2021) şi în cadrul Academiei Ozawa din Elveţia (2022).

          Programul său online a cuprins lucrări de Bach, Mozart, Beethoven şi Enescu („Lăutarul” din Suita „Imagini din copilărie”, op.28). În Semifinala secţiunii Vioară, Grégoire Torossian va evolua în  zilele de sâmbătă 10 septembrie, orele 10.00-13.00 şi 16.00-20,30 sau duminică 11 septembrie, orele 10.00-13.00 şi 16.00-18.00, în funcţie de când îi va veni rândul. Programul său va cuprinde: Franck – Sonata pentru vioară în la minor, Enescu – „Impresii din copilărie”, Suita pentru vioară şi pian op.28, Wieniawski – Polonaise Brillante în re major op.4. Dacă va intra în Finală, Grégoire Torossian va fi solistul Concertului pentru vioară şi orchestră în re major, op.35 de Piotr Ilici Ceakovski, fiind acompaniat de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Wilson Hermanto.

***

          La Concursul de pian, Armenia a fost reprezentată de pianista armeano-rusă Arina Antonosian, născută la 17 iunie 2002 în Federaţia Rusă, A studiat la o şcoală specială de muzică din Rostov, cu prof. Sergey Osipenko, care a îndrumat-o la Conservatorul „Sergey Rahmaninov” din acelaşi oraş, fiind studentă în anul II. Etapa online a tinrei pianiste a cuprins lucrări de Bach, Haydn, Liszt, Debussy şi Schubert.

          În etapa online, ea a interpretat: Bach – Preludiu şi Fuga în si bemol minor (Clavecinul bine temperat Caietul II), Haydn – Sonata pentru pian în mi minor HOB. XVI /22, Liszt – Studiu transcendental nr.8 în do minor, Wilde Jagd, Debussy – Studiu nr.11 pour les arpéges composés, Schubert – Sonata pentru pian în do minor D. 958. Din păcate, tânăra pianistă nu a trecut de această fază, astfel încât n-a mai intrat în faza Semifinală.

          Îi dorim mult succes  violonistului Grégoire Torossian.

  A consemnat Madeleine Karacaşian

One Response to CONCURSUL INTERNAŢIONAL „GEORGE ENESCU” – 2022

  1. Gabriel Antonie Lazarovici September 6, 2022 at 3:27 pm

    Între 1-5 decembrie 2021, Grégoire Torossian, a participat la Bruxelles la concursul The 7th International Music Competition ” Triomphe de l’Art “. Aici a obtinut premiul întâi la categoria de vârsta 21-32 de ani. Marele Premiu nu s-a acordat. La gala concursului Grégoire Torossian a interpretat Henryk Wieniawski – Polonaise in D Major (Poloneza în Re major). Sa-l ascultam: https://youtu.be/LX5-AEQhTSQ