CONCURSUL INTERNAŢIONAL…
… „GEORGE ENESCU” – 2018 / PARTICIPAREA UNEI VIOLONISTE DE ORIGINE ARMEANĂ
La 1 septembrie a avut loc inaugurarea ediţiei din anul 2018 a Concursului Internaţional „George Enescu”, la şase decenii după prima ediţie. Gala a avut loc la Ateneul Român, cu participarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, dirijată de Gabriel Bebeşelea. Şi-au dat concursul tineri muzicieni români şi străini, laureaţi ai ediţiei din 2014, în program figurând o lucrare a tânărului compozitor chinez Tian Tian, câştigător al premiului de compoziţie din ediţia 2016, dar şi lucrări de Paul Constatinescu şi George Enescu.
Este o ediţie cu recorduri de înscrieri – din 400 de tineri muzicieni fiind selectaţi circa 270 de violoncelişti, violonişti, pianişti şi compozitori din aproape 40 de ţări, unii dintre ei fiind deja laureaţi ai unor concursuri naţionale şi internaţionale., devenit ulterior un nume de referinţă în viaţa muzicală românească, a fost unul dintre primii laureaţi ai acestui Concurs, la ediţiile din 1958, dar şi din 1964. El a fost solist şi concert-maestru al Filarmonicii „George Enescu” din Capitală, dar şi cu activitate internaţională.
Ne amintim cu plăcere, că violonistul VARUJAN COZIGHIAN a fost unul dintre primii laureaţi ai acestui Concurs, la ediţiile din 1958, dar şi din 1964. El a devenit ulterior un nume de referință în viața muzicală românească. A fost solist și concert-maestru al Filarmonicii George Enescu din Capitală, dar și cu o activitate internațională.
Mult mai recent, ediţia din 2011 i-a oferit tânărului violonist HAIK KAZAZYAN ( din Moscova) posibilitatea să cucerească Premiul al II-lea ex aequo (Premiul I nefiind acordat) cu tânăra violonistă Alexandra Conunova din Republica Moldova.
Anul acesta nu avem niciun muzician armean, nici din România, nici din Armenia, numele compozitorilor fiind secrete (sub un motto). În schimb, am avut bucuria de a descoperi apropiata participare a unei conaţionale a noastră – din Spania.
Este vorba despre DIANA POGHOSYAN (în imagine), născută în localitatea spaniolă La Coruña la 28 aprilie 1998, studiind vioara încă de la vârsta de trei ani cu diferiţi muzicieni din Orchestra Simfonică a Galiciei. La vârsta de 10ani, a devenit eleva prof. Liubov Lyutfalieva. Totodată s-a format cu muzicieni precum Sergey Teslya, Rima Mirzoyan şi Anna Mirzoyan. Din 2016, studiază cu prof. Marco Rizzi la Şcoala de Muzică Regina Sofia.
În ultimii ani, a participat la diverse festivaluri, printre care Festivalul Muzical al Pelerinilor, cântând în Catedrala din Santiago şi fiind acompaniată de Orchestra Filarmonicii din localitate. A mai participat la Festivalul „Peter de Grote” din Groningen (Olanda), la Festivalul Muzical din Verbier (Elveţia) şi la Festivalul de Muzică Clasică din La Rioja (Spania).
Pentru Concursul „Enescu”, ea va interpreta lucrări de Bach, Mozart, Paganini, apoi de Beethoven, Enescu şi Chausson (în primele două etape), iar dacă va fi promovată în semifinală, va trrebui să interpreteze lucrări de Brahms, Enescu şi Wieniawski, urmând ca, în cazul intrării în finală, să fie solista Concertului op.47 de J. Sibelius.
În concertele finale, tinerii concurenţi vor fi acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Christoph Poppen, pe scena Sălii Mari a Ateneului Român.
Amintim că tragerea la sorţi a intrării în concurs a candidaţilor secţiunii Vioară va avea loc vineri, 7 septembrie, orele 10 în sala „George Enescu” a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Etapa I este programată în zilele de 8, 9 şi 10 septembrie, orele 9-14,15 şi 16,15-20, în aceeaşi sală. Etapa a II-a va avea loc în zilele de 12 ş 13 septembrie, orele 10-13,30 şi 17-20,30, la Sala Mare a Ateneului Român. Semifinala se va desfăşura tot la Ateneul Român în ziua de 15 septembrie, orele 10-14,15 şi 17-21,30. Câştigătorul Concursului „George Enescu” 2018 va fi anunţat în timp real la sfârşitul concertelor din finală. Concertele din finale vor fi transmise live la TVR, Radio România Muzical şi online, pe site-ul Concursului şi Festivalului Enescu, www.festivalenescu.ro
Ca noutate, un studio live TVR va funcţiona în interiorul Ateneului Român pe toată durata Concursului.
Îi urăm mult succes tinerei violoniste de origine armeană din Spania, cât şi tuturor celorlalţi participanţi români şi străini la Concursul Internaţional „George Enescu”, ediţia 2018 !
M.K.