Mihai Stepan Cazazian

Concert la sediul UNESCO din Paris / « La jeunesse pour la paix »

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_9652

In cadrul evenimentelor culturale dedicate comemoràrii centenarului genocidului armean, a avut loc, luni 11 mai 2015, concertul « La jeunesse pour la paix », la sediul UNESCO din Paris. Evenimentul s-a înscris si în ansamblul festivitàtilor generate de aniversarea a 70 ani de existentà a organizatiei.

Simbolul în sine este puternic : un eveniment dedicat culturii armene, sàrbàtorit în sala de onoare a sediului UNESCO, acolo unde personalitàtile importante în domeniul culturii mondiale se stràduiesc sà mentinà în viatà culturi si limbi pe cale de disparitie. Fondul scenei este imbràcat si luminat în culorile steagului armenesc, iar publicul asezat în scaunele nu tocmai adecvate unui concert simfonic, dotate cu càsti de traducere simultanà în diferite limbi , trebuie sà fi resimtit un moment de fior pe care l-am avut, acela de a se simti putin ambasadorul acestei natii ràspândite în lume, care vine sà-si apere si sà-si savureze patrimoniul cultural.

IMG_9650

Concertul a avut loc sub bagheta magicà a dirijorului Georges Pehlivanian (cel ce a dirijat si concertul « With you, Armenia » la Bruxelles).

In program : – cvartetul lui Ravel, cvartetul lui Komitas

-Ciclu pentru voce si pian de Alexander Arutunian

– creatia mondialà « Andastan » piesà pentru cor de copii si orchestrà a compozitorului Vache Sharafyan, cu texte din Komitas si Daniel Varujan

Artistii care ne-au încântat auzul sunt membrii cvartetului Mirzoyan, soprana Elisabeth Pehlivanian (venità pentru aceastà ocazie di SUA) si minunatul suflàtor de duduk Gevorg Dabaghyan din Armenia.

IMG_9658

Deleyaman-ul care a ràsunat în sala destinatà prezevàrii culturii mondiale, a venit parcà din stràfundurile istoriei noastre, sà ne înfioreze si sà ne aducà aminte ce important este cà am putut dàinui. Iar minunatul cor de copii ai scolii franceze internationale din Armenia si ai scolii AYB din Erevan ne-a adus certitudinea, nu numai cà dàinuim, ci cà stim în continuare sà fim creativi si performanti.

O searà minunatà pentru pace, în care Armenia a cântat cu tot entuziasmul pentru ca lumea sà audà câtà nevoie de pace are aceastà tarà.

Alice Pambuccian Grigorian