Redactor

Concert la Ateneul Român – Cartea ştiinţei muzicii şi tradiţiile muzicale sefarde şi armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În seara zilei de 7 decembrie2011 aavut locla Ateneumult aşteptatul concert intitulat ISTANBUL DIMITRIE CANTEMIR – Cartea ştiinţei muzicii şi tradiţiile muzicale sefarde şi armene.

Concertul a stat sub semnul întrebării întrucât soţia maestrului Savall , Montserrat Figueras, celebra soprană  a ansamblului s-a stins din viaţă cu abia două săptămâni în urmă după un mariaj şi o rodnică colaborare artistică desfăşurată pe parcursul a 45 de ani !

Jorge Savall a dorit să-şi îndeplinească în mod exemplar contractul, terminând fiecare parte a concertului pe întuneric pe fondul sonor asigurat de vocea soţiei recent dispărute.

Ambiţia de a duce la bun sfârşit concertul a fost cu atât mai impresionanta cu cât tristeţea pentru pierderea suferită era vizibilă ca şi lacrimile care îi şiroiau pe obraji.

Jordi Savall este o figura cu totul exceptionala a muzicii contemporane. Timp de aproape 4 decenii s-a dedicat redescoperirii comorilor muzicale uitate, ani in care a cercetat, a parcurs şi a interpretat un repertoriu esenţial pe care l-a redat iubitorilor muzicii. Împreună cu cele 3 ansambluri pe care le-a înfiinţat impreuna cu Montserrat Figueras -HESPERION XXI; LA CAPILLA REAL  DE CATALUNYA şi LE CONCERT DES NATIONS – a explorat un univers muzical plin de emotie si frumusete, readucând în atenţia publicului atât muzica veche, medievală, renascentistă şi barocă, cat si instrumentul viola da gamba pe care-l utilizeaza in mod desavârşit.

Jordi Savall este cel mai de seamă arhitect al actualei revalorizări a muzicii istorice, Cu o agenda concertistică fără egal (circa 150 concerte anual) si numeroasele înregistrări (în medie 6 albume lansate in fiecare an, majoritatea editate la propria sa carte de discuri ALIA VOX) a demonstrat ca muzica veche nu este neaparat elitista , ci poate atrage un numeros public tânăr. A înregistrat peste 170 discuri între care penultimul album: Dinastia Borgia  a primit Premiul Grammy.

Revenind la progranul recentului concert dela Ateneu, acesta privea în mod direct publicul român, întrucât se bizuia pe scrierile şi culegerile domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, (1673-1723) care nu fuseseră cercetate în mod metodic de muzicologii români ! Cantemir a sosit în Istanbul (numit Constantinopol de europeni,) în anul 1693, la vârsta de 20 de ani, la început ca ostatec, apoi ca trimis diplomatic al tatălui său, domnitorul Moldovei. Şi-a căpătat faima ca virtuoz al tanburului, o lăută cu gât lung, dar şi îndeosebi pentru compoziţiile sale, graţie magistralei  lucrări : CARTEA ŞTIINŢEI MUZICII; pe care a dedicat-o Sultanului Ahmed III (1703-1730). Jordi Savall impresionat de această formidabilă culegere cuprinzand 355 de compozitii, a ales pentru un CD intitulat ISTANBUL-CANTEMIR un numar de 10 inspirate de traditiile muzicale sefarade, armene si otomane. Citandu-l pe Savall, amintind ca : aceasta culegere de 355 compozitii (inclusiv 9 semnate de Cantemir) , folosind un sistem de notatie muzicala inventat chiar de autor, constituie cea mai importanta culegere de muzica instrumentala de pe intinsul Imperiului Otoman din sec XVI si XVII-lea care a supravietuit pana astazi !

Orchestra HESPERION XXI este alcatuita din instrumentişti turci, greci, bulgari, marocani ,spanioli şi armeni care au interpretat in cele două părţi un număr de circa 20 compoziţii între care 6 de Cantemir şi 3 armene.  Pentru repertoriul armean Savall si cercetatorii sai s-au aplecat asupra celor mai frumoase bucati din numeroasele variante propuse de muzicienii armeni : Georgi Minassyan(duduk) si Gaguik Mouradian (Kemanche).

La concertul HESPERION dela Ateneuau interpretat piese: Haig Sarikoumadjian (ney &duduk) si Gaguik Mouradian (Kamanche) purtând urmatoarele titluri ; Chant et dance, în prima parte şi Barde Sayat Nova şi Barde Ashot în cea de-a doua . Virtuozitatea instrumentiştilor ansamblului şi a celor  armeni a încântat întreaga asistenţă , din care lipseau muzicologii români !

Concertul a fost răsplătit cu aplauze susţinute , dar s-a simţit suferinţa şi tristeţea animatorului întregului ansamblu Jordi Savall , care a preluat şi regia întregului spectacol. Din surse proprii am aflat ca următorul concert cu un program similar a avut loc la Salle Pleyel dinParis, duminica 11.12 , încât prodigioasa activitate a ansamblului nu cunoaşte pauze.

Acest concert şi CD-ul Istanbul-Cantemir, au putut avea loc graţie prieteniei  şi colaborarii lui Jordi Savall cu istoricul roman stabilit  la Paris, Stefan Lemny, care în urma unei impresionante documentări a editat în Franţa volumul : Les Cantemirs, volum recent tradus la noi.

În această lucrare autorul analizează prodigioasele realizari ale lui Dimitrie Cantemir în domeniile istoriei, geografiei, filozofiei, literaturii şi muzicii, ceea ce l-a determinat pe Savall să-l roage pe Lemny să realizeze studiul introductiv al albumului. Merită de menţionat că volumul istoricului cuprinde şi prezentarea vieţii şi operei lui Antioh Cantemir, fiu al domnitorului moldovean, având meritul prin satirele lui să fixeze limba literară rusă , încă înaintea lui Lomonosov, căruia i s-a atribuit această calitate de istoriografia sovietică.

Constantin Erbiceanu

 

One Response to Concert la Ateneul Român – Cartea ştiinţei muzicii şi tradiţiile muzicale sefarde şi armene

  1. gugush December 16, 2011 at 3:41 pm

    felicit?ri redac?iei pentru selectarea acestui articol !