Mihai Stepan Cazazian

CONCERT KOMITAS 150

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La Catedrala Eparhiei Armene SFINȚII ARHANGHELI din București, pe data de 3 august, la orele 12, a avut loc un concert dedicat împlinirii a 150 de ani de la nașterea marelui compozitor armean Komitas. Concertul a fost organizat de către U.A.R. în colaborare cu  Eparhia Armeana din România în cadrul festivalului STRADA ARMENEASCĂ. Prin binecuvântarea Întâistătătorului Eparhiei Armene din România. P.S.Episcop Datev Hagopian a început concertul. Cuvântul de deschidere a fost rostit de dl. Sergiu Selian, scriitor, traducător, publicist, redactor, autorul a numeroase cărti și articole care special a sosit din Australia pentru a participa la Festival. Concertul a fost susținut de talentata soprană Armine Khachatryan, acompaniată la pian de Carmen Asfadurian.

Cu o interpretare deosebită, în concert au fost audiate piese celebre, religioase și populare ale  marelui Komitas cum ar fi: KRUNK, HOV AREK, KANCE KRUNK, ANTUNI, ȚIRANI ȚAR, GARUN A, TER VOGHORMEA, HREȘTAKAIN, SIRT IM SASANI, HOVAREK, TERUNAKAN AHOTK, KELE-KELE, KELE ȚOLER, SARERI VROV, CINAR ES, HAIASTAN. Înaintea fiecărei piese Hrant Jaghinyan a prezentat conținutul fiecărei piese în special pentru auditoriul român.

După concert în curtea Catedralei a avut loc lansarea cărților dedicate lui Komitas în traducere în limba română realizate de Sergiu Selian: ,,Arheologia dementei. Komitas, portretul unui idol armean,  de Rita Soulahian Kuyumjian și  lucrarea „Komitas – variaţiuni pe aceeaşi temă” .  Lucrările au fost editate de Editura ARARAT a U.A.R, redactate de Sirun Terzian și Mihai Stepan Cazazian. Cărțile cu autograful lui Sergiu Selian au fost împărțite celor prezenți pentru a-l face și pe această cale cunoscut pe Komitas, munca și lucrările sale titanice.

Biroul de presă al Eparhiei Armene din România