Mihai Stepan Cazazian

Concert extraordinar de jazz “Fraţii Dedeian Quartet”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Filiala Bacău a Uniunii Armenilor din Romania organizează sambata 26 noiembrie 2011, ora 19.30la Sala Ateneua Filarmonicii Mihail Jora un concert extraordinar de jazz al cunoscutilor interpreti de origine armeana Garbis si Capriel Dedeian (saxofon si chitara), reuniti alaturi de Adrian Flautistu si Laurentiu Zmau in cadrul formatiei “Fratii Dedeian Quartet”.

Concertul este rezultatul unui parteneriat intre Uniunea Armenilor dinRomania, filialaBacău, Consiliul Judetean, Filarmonica Mihail Jora, Primaria Municipiului Bacau, Institutia Prefectului Judetul Bacau, Centrul de Cultura George Apostu.

Filarmonica Mihail Jora, care poarta numele unui celebru compozitor de origine armeana, este gazda pentru a doua oara a unui concert de jazz oferit publicului bacauan de catre Uniunea Armenilor din Romania, dupa concertul sustinut in luna decembrie a anului trecut de artistul de origine armeana Harry Tavitian.
Saxofonistul Garbis Dedeian va concerta in premiera inBacau.

“Jazul este o muzica superba,…am considerat ca instrumentul cu ajutorul caruia ma pot exprima cel mai bine e saxofonul. M-au influentat Charlie Parker, John Coltrane, Sonny Rollins, insa am avut grija san u-i copiez…Nu toti muzicienii de jazz sunt constituiti la fel. Un jazzman trebuie sa aiba intelegere, maleabilitate, fantezie si memorie…De improvizat …pot improviza in mai toate stilurile. Cant cu placere hard-bop cu tendinte avangardiste si jazz fusion cu influente afro-cubane si funk” – Garbis Dedeian in interviul acordat emisiunii “Colectia de jazz” dela RadioRomania.

Garbis Dedeian este o personalitate puternica, un instrumentist de exceptie, compozitor, muzician si un promotor de tinere talente, ramane un nume de referinta in jazz-ul romanesc.

Garbis Dedeian este binecunoscut fanilor jazz-ului ca interpret la saxofon tenor si sopran, ca lider de grup, profesor de jazz, orchestrator si compozitor. Considerat cel mai important saxofonist de jazz de la noi, Garbis Dedeian a inceput studiile muzicale la clarinet, insa instrumentul care l-a consacrat este saxofonul tenor. Este apreciat si datorita compozitiilor sale care au intrat deja in repertoriul tinerilor intrepreti de jazz. In 1995 i-a aparut la editura Ararat o “Culegere de teme de jazz” fiind publicate unele dintre cele mai frumoase lucrari ale sale, pe care in mod constant le interpreteaza in diferite concerte.

La concert si-au anunta participarea reprezentanti ai Uniunii Armenilor din Romania, invitat de onoare fiind deputatul Varujan Pambuccian, lider de grup al minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei.
Publicul băcăuan este informat ca accesul este gratuit la concert si este asteptat in numar cat mai mare.

dupa ziaruldebacau.ro