Mihai Stepan Cazazian

Concert “ 45 de ani de Jazz” la Iași

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

photo_1116_o

 

Uniunea Armenilor din Romania – Filiala Iași este o entitate culturală ce are ca scop promovarea tradițiilor armenești și a multiculturalismului în orasul Iași. Organizația noastră, împreună cu partenerul cultural Fundația “ Iași – Capitala Culturală Europeană”  a organizat  Spectacolul “ 45 de ani de Jazz” cu celebrul artist Harry Tavitian. Evenimentul a avut loc pe 6 octombrie 2014, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, începând cu orele 19,00. Concertul a avut un succes enorm, sala Casei de Cultura a Studenților din Iași fiind neîncăpătoare pentru publicul iubitor de  muzică de calitate, cu rezonanțe armenești.

Harry Tavitian, interpret de jazz și cântăreț, s-a născut în Constanța din părinți armeni și este absolvent al “Academiei de Muzică” din București. Stilul său de interpretare unic s-a bucurat de simpatia publicului din țară, cât și din străinătate. Pe parcursul timpului, s-au alăturat artistului în concerte personalități precum: Johnny Răducanu, Cserey Csaba, Mihai Iordache, Anatoly Vapirov, Alexander Bălănescu, Edi Neumann, Hanno Höfer, Ivo Papasov, Jürg Solothurnmann, Wolfgang Puschnig, Hans Kumpf, Floros Floridis, Jimi El Lako and Mario Florescu.

Concertul a fost  o sărbătoare muzicală deosebită pentru comunitatea armenă din Iași, dar și pentru iubitorii jazz-ului interpretat de un artist care îmbină ingenios stiluri muzicale precum: free-jazz, blues, etno-jazz și avant-garde jazz.

Iată ce spunea Harry legat de acest concert :

“În acest an se împlinesc 45 de ani de la primele mele întâlniri cu bluesul, poartă de aur prin care, câțiva ani mai târziu aveam să intru în jazz. E o bucurie pentru mine ca la acestă aniversare să fiu alături de publicul de jazz din Iași, datorită invitației confraților de la Uniunea Armenilor Filiala Iași.

Uniunea Armenilor Filiala Iași a mai organizat două concerte memorabile, cu săli arhipline. În mai 2012, am cântat la două piane cu Ion Baciu Jr. la Teatrul “Luceafărul”. Concertul, intitulat Romanian-Armenian Piano Jazz Summit, a fost și evenimentul artistic cu care a debutat Fundația Iași Capitală Culturală Europeană.

În aprilie 2011 recitalul meu de pian “Rezonanţe Armeneşti în Jazz”, de la Studioul TVR Iaşi, a fost prilejuit de comemorarea victimelor Genocidului împotriva armenilor din Turcia din 1915.”

 

vezi concertul de la Iași  aici