Redactor

Comunitatea din România „Cea mai importantă prezenţă armenească din lume”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

 

Discuţie cu Părintele Arhimandrit Datev Agopian  Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România *

 • Cu câteva zile în urmă, Comunitatea Armenească de la Galaţi l-a avut ca Oaspete pe Preacuviosul Arhimandrit Datev Agopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România.
  L-am surprins şi noi la o întâlnire irenică în Catedrala Galaţilor şi la Palatul Episcopal, unde, la invitaţia Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian – Arhiepiscopul  Dunării de Jos, a participat la manifestările din Duminica Ortodoxiei.
  Părintele Arhimandrit Datev Agopian este născut în Irak şi crescut în Armenia. A slujit în Franţa, dar şi Olanda, unde a înfiinţat 23 de biserici ortodoxe armeneşti.
  În România, părintele Arhimandrit Datev este din anul 2010, când a fost ales ca Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, în urma trecerii la cele veşnice a Arhiepiscopului Markidian. Părintele Arhimandrit Datev Agopian – Întâistătătorul Bisericii Armene  din România – este al 43-lea episcop al Arhiepiscopiei Bisericii  Armenilor din România.
  De asemenea, l-am întâlnit pe oaspetele armean la Biblioteca V.A. Urechia, preocupat fiind de starea colecţiei de carte scrisă în armeana veche. 

  Reporter: Prea cuvioase Arhimandrit Datev Agopian, care este importanţa colecţiei de carte veche de la Biblioteca gălăţeană – carte tipărită în armeana veche cu sute de ani în urmă, cea mai veche datând de la 1671?

 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: Sunt plăcut surprins să constat că Biblioteca „V. A. Urechia” din Galaţi deţine o frumoasă colecţie de carte veche armenească, volume care dau mărturie despre prezenţa armenilor în lume de veacuri.
  Practic, nu există loc în lume unde să nu fie înregistrată prezenţa comunităţilor armene, nu este loc în care fraţii noştri să fi trăit şi să nu fi tipărit o carte. 

  Reporter: Vă rugăm să faceţi o „hartă” sumară a prezenţei armeneşti în lume! Care este comunitatea cea mai apropiată de inima Prea Sfinţiei Voastre?

 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: Toate comunităţile armeneşti sunt importante, dar, fireşte, cea din România îmi este cea mai apropiată, deoarece este prima comunitate armenească din Diaspora, cu o episcopie înfiinţată încă din anul 1401, prin hrisovul domnesc al lui Alexandru cel Bun, eparhie cu sediul la Suceava.
  Comunitatea Armenească din România are astăzi şaisprezece biserici şi două mănăstiri. Avem o cultură şi o prezenţă veche pe pământul românesc şi acest fapt îl dovedesc şi tipăriturile pe care le-am descoperit şi la Biblioteca „V. A. Urechia” din Galaţi.
  Numeric vorbind, avem comunităţi puternice în Rusia, unde trăiesc vreo 3,5 milioane de armeni, în America – peste un milion, în Turcia şi ţările Asiei Mici, unde sunt aproximativ 4 milioane. Astăzi sunt în lume în jur de 10 milioane de creştini ortodocşi armeni. 

  Reporter: În discuţia cu directorul Bibliotecii gălăţene spuneaţi că anul 2012 este declarat de UNESCO „Anul tipăriturilor armeneşti”. Ce pregătiri faceţi pentru marcarea viitorului eveniment?

 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: La Biblioteca „V.A. Urechia” ne-am pus în temă cu aspectele care vizează fondul de carte veche armenească şi, cu siguranţă, această bogăţie de informaţie religioasă, culturală, istorică – pe măsură ce va fi tradusă de specialiştii în limba armenească veche – va contribui mai mult la ilustrarea istoriei armenilor în lume – şi nu numai a lor.
  Observaţi că nici o carte expusă nu a fost tipărită în Armenia, ci la Veneţia, la Viena, semn că pe unde au trecut armenii au lăsat semne paşnice de convieţuire, că armenii dau o importanţă sporită cărţii.
  Este important să punem în valoare informaţia din aceste cărţi, fiindcă ele sunt o mărturie importantă nu numai pentru noi, ci şi pentru cei cu care am trăit.
  Prezenţa mea la Galaţi are în vedere şi pregătirea viitorului eveniment, a unor manifestări dedicate cărţii vechi armeneşti, cu ocazia „Anului tipăriturilor armeneşti”, manifestare susţinută sub egida UNESCO, în anul 2012. În acest scop, sperăm că vom folosi şi o parte din fondul de carte de la Instituţia Cărţii din Galaţi. 

  Reporter: Aţi slujit în Occident, dar şi în Răsărit. Raportându-ne la secularizarea care dă târcoale creştinismului, în general, care credeţi că este calea de urmat pentru depăşirea crizelor şi blocajelor din lumea contemporană?

 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: Astăzi cei care păstrează adevărata rugăciune, Dreapta credinţă, sunt  fraţii din Biserica Ortodoxă. Cu toţii suntem o asigurare pentru păstrarea creştinismului mărturisitor în ţările europene şi oriunde în lume.Reporter: Îndepărtata şi ultramodernizata Japonie este în derută. Departe de a îmbrăţişa ideea sfârşitului lumii, fiindcă nu credem în ea, evenimentele nedorite din Japonia sunt o lecţie de pedagogie divină şi ele întăresc ideea că intervenţia omului a dezechilibrat armonia raiului. Semn că Potopul nu este o legendă biblică…
 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: Nu îmbrăţişăm nici noi ideea sfârşitului lumii, dar cu siguranţă rugăciunea noastră trebuie înmulţită mai ales acum când fraţii noştri din Japonia trec prin momente grele.
  Noi, ortodocşii, trebuie să rămânem deschişi şi să-i ajutăm pe toţi cei care au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu. Doar prin Dreaptă credinţă şi prin rugăciunea noastră vom fi mai puternici. 

  Reporter: Cum aţi găsit Comunitatea Armeană de la Galaţi?

 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: Deşi numeric este una mică, în jur de şaizeci-optzeci de familii, este o comunitate vie, care se preocupă tot timpul să scoată în evidenţă ceea ce îi este specific în relaţiile cu autorităţile locale şi centrale, cu Biserica locală, cu instituţiile de cultură  şi acest fapt e important.Reporter: Părinte Arhimandrit Datev, în Duminica Ortodoxiei aţi fost oaspetele Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos, aţi participat la manifestările organizate cu acest prilej. Cum aţi perceput aceste evenimente?
 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: Mulţumesc Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos pentru invitaţia pe care mi-a adresat-o şi doresc să spun că întâlnirea din Catedrala Galaţilor, dar şi cea de la Palatul Episcopal m-au mişcat sufleteşte.
  Atât slujba la care am asistat, cât şi icoanele talentaţilor copii din Arhiepiscopia Dunării de Jos mi-au adus o stare de bucurie, o mărturie că ce-i frumos nu piere. 

  Reporter: Este frumoasa Icoană Bizantină expresia unei vocaţii universale de dialog şi cunoaştere între oameni, este Icoana un limbaj universal?

 • Părintele Arhimandrit Datev Agopian: Ceea ce am văzut la Galaţi, noile generaţii de viitori iconari dau mărturie de legătura lor solidă cu valorile şi tradiţia Bisericii Ortodoxe în care s-au născut, este o mărturie a vocaţiei mărturisitoare a Creştinismului în Hristos cel Înviat. Aceste manifestări nu pot decât să ne bucure şi să ne întărească pe toţi pe mai departe.

 

Autor:Maria Stanciu

Dupa Viata Libera Galati

One Response to Comunitatea din România „Cea mai importantă prezenţă armenească din lume”

 1. lorendo misterian December 22, 2011 at 11:07 pm

  Nici macar nu stiu daca sunt armean.In curand am sa am o fata si as vrea sa-i dau un nume armenesc.
  Daca se poate o lista apreciez ajutorul. Va multumesc.
  Misterian e numele adevarat si bunicul e din Moldova