Arsen Arzumanyan

Comunitatea armeană din România ajută în continuare familiile refugiate din Arțakh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În urma atacului fără precedent al azerilor asupra Arțakhului (Nagorno-Karabakh) din 27 septembrie 2020, cu ajutorul larg al turcilor și mercenarilor sirieni, mulți armeni din toate colțurile lumii s-au mobilizat pentru a ajuta Armenia și Arțakhul. 

Pe parcursul războiului și după, armenii din Diaspora (inclusiv cei din România) au găsit diferite modalități pentru ajutorarea Patriei mamă. În primul rând, s-au făcut multe donații prin Fundația pan-armeană „All-Armenian Fund” care de aproape trei decenii realizează proiecte în Armenia și Arțakh; prin bisericile armenești și ambasadele Armeniei, iar alții pe cont propriu au organizat trimiterea ajutoarelor. De asemenea, mai mulți tineri ai comunității armene din România au organizat acțiuni și au trimis donații în valoare de $4000 la „Centrul cultural Teryan”, organizație care și-a reorientat activitățile obișnuite la cele de susținere a familiilor refugiate în urma războiului. Pe pagina lor de facebook, Lilit Melikyan, directoarea Centrului, a prezentat obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, obiecte de igienă, precum și alimente pe care le-au cumpărat cu acești bani pentru câteva sute de familii.

Cu acest centru am stabilit relații bune încă din anul 2019 când i-am invitat la festivalul „Strada Armenească”. Vă mai amintiți? Unul dintre momentele impresionante ale festivalului a fost parada de costume populare armenești realizate de L. Melikyan. De asemeni, invitații noștri au venit cu două ateliere, unul de broderie de mână și unul de xilogravură pe textile deosebit de apreciate de publicul prezent la festival.

Un moment impresionant la Festivalul „Strada Armenească” – 2019

Tot la această organizație au fost trimise, în două tranșe, donațiile ($5500) de pe contul deschis de Uniunea Armenilor din România special pentru acest scop. Un număr considerabil de familii au primit și vor primi conserve, produse din carne, ulei pentru gătit, diferite mărfuri alimentare și altele.

Lilit Melikyan, directoarea „Centrului cultural Teryan”

De asemenea, au fost cumpărate 50 de șevalete pentru studenții Institutului de artă aplicată „Ghiurgian” care s-a mutat în capitala Stepanakert din Șuși, după ce acest oraș istoric armenesc a trecut sub controlul azerilor și foarte multe bunuri au rămas acolo. Pentru aceste donații, UAR a primit o scrisoare de mulțumire și din partea Președinției Republicii Arțakh.

După cum menționează L. Melikyan, deși se face o triere riguroasă (se distribuie pe baza cărții de identitate), multe bunuri și alimente se epuizează foarte repede. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la strângerea de fonduri iar acțiunea continuă pentru că familiile refugiate au nevoie de susținerea noastră în continuare.

Puteți face donații în continuare pe contul numit „FOND AJUTOR ARMENIA” deschis de UAR

RO52BRDE441SV07587884410

deschis la Banca Română de Dezvoltare (BRD) – Groupe Société Générale. Trebuie să menționați că suma depusă este DONAȚIE.

Arsen ARZUMANYAN

2 Responses to Comunitatea armeană din România ajută în continuare familiile refugiate din Arțakh

  1. Garabet Haciaturian- reprezentatnt national al Fondului Armenia in Romania March 9, 2021 at 10:52 am

    Este salutar ca exista si avem relatii si cu alte organizatii , in afara de Fondul Armenia ( fundatia pan-armeana HAAF,adica “Hayastan All Armenian Fund”) care se ocupa de actiuni umanitare ,mai ales ca in urma razboiului de 44 de zile ,necesarul de asistenta a crescut f.mult.
    In acest context,doresc sa amintesc recomandarea presedintelui Republicii Armenia ,Armen Sarkissian,ca actiunile de strangere de donatii pentru sprijinirea R.Armenia si R.Artsakh sa se execute prin structurile Fondului Armenia (Hayastan All Armenian Fund) deoarece acesta a fost special creat pentru asemenea activitati spre deosebire de celelalte organizatii care se ocupa ocazional de asemenea activitati.

  2. Pingback: Decernarea unor medalii ?i scrisori de mul?umire din Armenia pentru UAR ?i „Vardavar” | araratonline.com