Redactor

COMUNICAT | Fondul „Armenia” – Reprezentanța din România

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

22.01.2023

COMUNICAT

Acest comunicat este întocmit pe baza informațiilor conținute în comunicatele Fondului Armenia central (Erevan) și Fondului Armenia filiala Franța.

Asa cum am mai anunțat, la 27 decembrie 2022, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului de administrație al Fondului Armenia (HAAF) , în cadrul căreia s-a discutat problema acordării de sprijin umanitar urgent pentru Artsakh. Datorită solidarităţii pan-armene, pentru a atenua criza umanitară provocată de blocarea de către Azerbaidjan a coridorului Lachin, în prima fază, Fondul Armenia a donat 100 de tone de produse alimentare reprezentanţei permanente a Republicii Artsakh în Armenia. În faza urmatoare , ajutorul va veni sub formă de medicamente de prim ajutor.

Fondul Armenia (central) are  la Goris, Armenia, un prim transport de 100 de tone de produse alimentare de bază gata de distribuție către populația din Artsakh pe care Azerbaidjanul o supune la o blocadă terestră inumană din 12 decembrie 2022. Discuțiile de obținere a aprobării de trecere a mărfii în Artsakh sunt în curs prin intermediul Crucii Roșii internaționale. Forțele ruse de interpunere vor asigura trecerea acestui ajutor cât mai repede posibil. În același timp, Fondul pregătește și livrarea de asistență medicală către Artsakh.

Artsakh se confruntă cu o criză umanitară gravă. Alimentele de bază sunt raționalizate. Stocurile de medicamente se epuizează. Mâncarea copiilor este în pericol iar gazul  si electricitatea sunt tăiate frecvent. Azerbaidjanul pretinde că este un „partener de încredere al Europei”, dar rămâne surd la îndemnurile internaționale care îi solicită să ridice fără întârziere blocada, contrar angajamentelor sale față de  Armenia și Rusia (declarația tripartită din 9 noiembrie 2020) și la toate reglementrile  umanitare.

Cu acest ajutor, Fondul Armenia pune în aplicare decizia luată la 27 decembrie 2022 de către Consiliul său de administrație. Alte transporturi sunt în pregătire.

În 2021 și 2022 Fondul  Armenia (central) a realizat multe proiecte umanitare în Artsakh cum ar fi: construcția și reabilitarea a sute de case, deschiderea a 52 km de drumuri strategice, în special pentru legăturile  între comunitățile urbane și rurale, alimentarea cu apă, sănătate, educație, cultură și altele, obiective care au costat aprox. 80 milioane de USD.

La rândul său, în 2021 și 2022, Fondul Armenia, filiala  Franța a distribuit în Artsakh 210.000 de puieți de pomi fructiferi, 3.400.000 de plante legumicole, 70 de tone de semințe de grâu și orz, 10 tone de semințe cartofi, 43 de sere de 100 m2, stupi, ajutând în același timp satele de graniță Syunik și Tavush în Armenia. Datorită donațiilor de la ultimul Phonethon, tot acest ajutor va fi amplificat în 2023.

După „războiul de 44 de zile”, Fondul Armenia, filiala Franța  a furnizat colete cu alimente pentru mai mult de 60.000 de persoane strămutate din Artsakh. Acest ajutor a fost finanțat de mii de donatori, ale unor organizații de caritate, autorități locale franceze (orașe, departamente și regiuni), Parlamentul Țării Bascilor, precum și Ministerul francez al Afacerilor Externe (pentru 200.000 de euro).

Fondul ArmenIa face apel la toți oamenii și asociațiile de binefacere să sprijine Armenia și Artsakh prin donații  și de asemenea, prin acțiuni și apeluri către oficialii aleși și liderii politici din Europa pentru ca aceștia să acţioneze cu autorităţile naţionale şi internaţionale pentru a ridica imediat  blocada azeră.

Traducere si adaptare

Garabet Haciaturian

Reprezentant national al Fondului Armenia în România

3 Responses to COMUNICAT | Fondul „Armenia” – Reprezentanța din România

  1. Isadora January 22, 2023 at 4:05 pm

    M-as bucura daca Europa ar ajuta dar va fi imposibil avand in vedere ca toata atentia Europei este imdreptata catre Ucraina. Exista doar Ucraina. De ce nu se vad si alte atrocitati?

  2. Garabet Haciaturian January 23, 2023 at 12:37 pm

    Nu descoperim acum America , explicatia e simpla:interesul poarta fesul. Ia sa se descopere niste zacaminte exploatabile de gaze sau de petrol in Armenia- s-ar schimba fundamental situatia

  3. Gurau Arsaluis January 31, 2023 at 5:27 am

    Stiati ca multi armeni din Romania trimit sume relativ consistente rudelor din Armenia? Ei nu sunt si nici nu cer sa fie consemnati ca donatori. Totusi e bine sa se aiba în vedere ca exista si acest aspect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *