Redactor

COMUNICAT | Fondul Armenia implementează noi proiecte de dezvoltare în regiunea Syunik

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Reprezentanța din România

Comunicat de presă

19.11.2021

Inițiate de președintele Armen Sarkissian, Fondul Armenia (Hayastan All Armenian Fund HAAF)  lansează proiecte în regiunea Syunik pentru a aborda problemele comunitare, educaționale și sociale din regiune.

În timpul vizitei sale la Syunik din aprilie a.c. , președintele Consiliului de administrație al fundatiei , președintele Armen Sarkissian, s-a întâlnit cu șefii comunităților pentru a înțelege mai bine nevoile lor imediate. Președintele și-a afirmat sprijinul  în a se depune  toate eforturile posibile pentru a rezolva problemele compatrioților noștri și ale comunităților lor.

Pe baza informațiilor primite de la șefii comunităților și în urma unor discuții ulterioare, a fost lansată o inițiativă cu scopul de a rezolva probleme comunitare, sociale și educaționale. Această inițiativă va fi implementată în etape, prin eforturile comune ale Oficiului Președintelui și ale Fondului Armenia.

În Faza 1, încălzitoarele solare de apă sunt instalate în prezent în diferite comunități, datorită sprijinului partenerilor din întreaga lume ai Fondului.

• În urma războiului, satul de graniță Shurnukh s-a confruntat cu o recesiune economică semnificativă. Comunitatea nu are acces la gaz, iar costul folosirii energiei electrice pentru a încălzi apa este prea scump pentru majoritatea locuitorilor. Datorită încălzitoarelor solare de apă, sătenii nu vor fi obligați să ardă lemne pentru a încălzi apa. Toate familiile din sat vor fi dotate cu boiler solar. Acest tip de economisire a energiei va ușura sarcina zilnică a locuitorilor.

• De acum înainte, comunitatea Khoznavar va beneficia de puterea naturală a soarelui. 33 de case din sat au deja încălzitoare solare, restul fiind în lucru. Panouri solare fotovoltaice vor fi instalate și pe clădirile comunitare.

• 13 case din satul Aravus au deja încălzitoare solare de apă. 150 de locuitori nu vor mai trebui să plătească pentru apă caldă. Acest sprijin nu este monetar, dar îi va ajuta pe locuitori să economisească bani. Plățile lor la gaze vor fi reduse cu aproximativ 70%, deoarece soarele le va furniza apă caldă pe tot parcursul anului.

• În comunitatea Davit Bek vor fi instalate 109 încălzitoare solare. Pentru a menține căldura soarelui în pereții școlii, ușile și ferestrele au fost înlocuite, iar acoperișul a fost reparat. Același lucru se va face și în comunitatea din Chakaten.

Toate eforturile vor fi depuse pentru a rezolva problemele compatrioților noștri și ale comunităților lor.

Detalii : https://we.tl/t-SX6rfYrJ9Y

******

Misiunea Fondului Armenia (HAAF) este de a crea o rețea armeană globală cu unicul scop de a asigura dezvoltarea proporțională și durabilă a Armeniei, Artsakh-ului, precum și a comunităților armene din întreaga lume, bazată pe o identitate comună.

Traducere și adaptare :

Garabet Haciaturian –

reprezentant național al Fondului Armenia în România