Mihai Stepan Cazazian

COMUNICAT / FONDUL ARMENIA construiește în Gyumri două clădiri de apartamente pentru 40 de familii

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

10.04.2021

În cadrul programului „Gyumri-ul nostru” al Fondului Armenia, a început construcția a două blocuri de locuințe și a unei grădinițe pentru 50 de copii. Drept urmare, va fi rezolvată problema locuinței a aproximativ 40 de familii care trăiesc în containere după cutremurul dezastruos din 1988 și care vor începe o viață nouă în apartamente confortabile și mobilate. Potrivit deciziei Consiliului Bătrânilor din Gyumri, în districtul Mush-2 au fost alocați 5800 de metri pătrați de teren pentru implementarea programului, din care suprafața totală a clădirii este de 4200 de metri pătrați. O zonă verde va fi creată pentru a deservi ceilalți rezidenți ai districtului.

Primarul din Gyumri, Samvel Balasanyan, evidențiază importanța acestui proiect de realizare de locuințe, care este un pas către atenuarea efectelor cutremurului. „Există diferite programe caritabile în oraș, dar scopul nostru este să putem muta oamenii din containere în apartamente . De aceea acest proiect foarte interesant prezentat de Fondul Armenia a fost aprobat. În prezent, lucrările de construcție se desfășoară cu succes “, a spus Samvel Balasanyan.

Beneficiarii vor fi selectați în principal dintre rezidenții vulnerabili social ‚în cooperare cu municipalitatea Gyumri și prefectura Shirak. „Avem o listă uriașă de beneficiari care au depus la Fond cereri de-a lungul anilor. Pe parcursul acestui an și jumătate, vom face o analiză amănunțită și atentă pentru a studia lista beneficiarilor și pentru a oferi apartamente celor mai nevoiași”, a declarat Haykak Arshamyan, director executiv al Fondului Armenia.

Apartamentele și grădinița vor fi alimentate cu energie electrică furnizată de panouri solare, datorită cărora costurile cu electricitatea ale locuitorilor clădirii vor fi reduse semnificativ. Instalarea panourilor solare pe acoperișuri se va face în cadrul programelor Fondului Armenia.

Problema calificării/recalificării locuitorilor din zonă va fi, de asemenea, avută în vedere . În podurile clădirilor vor exista ateliere , unde specialiști din diferite domenii vor organiza cursuri de instruire pentru locuitorii districtului, oferindu-le posibilitatea de a obține o nouă profesie. Clădirile vor fi puse în funcțiune la mijlocul anului 2022. Potrivit lui Haykak Arshamyan, programul „Our Gyumri” trebuia să fie lansat în septembrie anul trecut, dar din cauza războiului, atât licitația, cât și construcția au fost amânate. “Sperăm că totul va merge conform planului și rezultatul nu va întârzia să apară”, a adăugat directorul executiv al Fondului.

Este planificat ca acest program de locuințe să fie continuu, scăpând treptat de containere. Trebuie reamintit faptul că Fondul Armenia între 2012-2019 a predat peste 45 de apartamente familiilor care și-au pierdut casele din cauza cutremurului.

Pentru alte detalii vizionați

Traducere și adaptare

Garabet Haciaturian

Reprezentant național al Fondului Armenia în România