Mihai Stepan Cazazian

COMUNICAT / “Descoperă patrimoniul multicultural al oraşului tău!”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În ziua de 13 noiembrie a. c., Alumnus Club UNESCO organizează la Muzeul de Istorie şi Cultură a Evreilor din România un eveniment dedicat prezentării rezultatelor celui mai recent proiect al său – “Descoperă patrimoniul multicultural al oraşului tău!”, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

            Manifestarea este organizată cu şi pentru tineri, cu sprijinul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, alături de ceilaţi parteneri ai proiectului: Comisia Naţională a României pentru UNESCO; Centrul pentru Tineret al Primăriei Municipiului Bucureşti; Uniunea Elenă din România; Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România; Asociaţia Italienilor din România RO.AS.IT.; Casa de Cultură Friedrich Schiller; Fundaţia Calea Victoriei; Asociaţia Youth Voice; Editura Karta – Graphic; Federaţia Europeană a Asociaţiilor, Cluburilor şi Centrelor pentru UNESCO. S-au mai alăturat acestei iniţiative Uniunea Armenilor din România, Partida Romilor Pro Europa şi Uniunea Ucrainenilor din România.

Întregul proiect, dedicat Centenarului Unirii, are ca scop educarea tinerilor prin metode alternative, non-formale, în spiritul cunoaşterii şi punerii în valoare a moştenirii culturale a zonelor multietnice ale României.  Activităţile desfăşurate pe parcurs, la care au participat 26 de tineri – studenţi, masteranzi sau doctoranzi la diferite facultăţi din Bucureşti, români şi minoritari – au inclus seminarii cu privire la istoria şi particularităţile patrimoniului multicultural, ateliere de utilizare practică a cunoştinţelor acumulate, vizite la sedii şi obiective istorice ale câtorva minorităţi naţionale din Capitală. Rezultatele constau în realizarea de către tineri, cu sprijinul lectorilor şi al echipei proiectului, a unor instrumente de informare şi promovare de mare actualitate: ghidul tipărit Bucureşti – oraş multicultural, de mici dimensiuni, bilingv (română – engleză), precum şi aplicaţiile pe aceeaşi temă pentru internet şi telefonul mobil.

Aceste rezultate oferă un exemplu de bună practică în privinţa cunoaşterii patrimoniului cultural al României, conturând o imagine interesantă şi inedită a Capitalei, care a fost dintotdeauna şi rămâne un oraş cosmopolit, un mix de culturi, un spaţiu pe care şi-au pus amprenta influenţe din toate punctele cardinale. Dar este doar un început, în această primă etapă fiind documentate şi reflectate în cuprins numai o parte dintre minorităţile naţionale, cele cu sediul naţional în Bucureşti şi cu care Alumnus a colaborat mai intens în ultimii ani. Este o iniţiativă deschisă, ce poate fi continuată în anul 2019.  

Mesajul acestor produse culturale inedite şi al întregului proiect este acela că patrimoniul este cea mai frumoasă carte de istorie, ce duce mai departe un set important de valori comune, apropiindu-ne, ajutându-ne să găsim cărările unui viitor comun, mai bun. Este totodată un mesaj promovat şi de campania Anul european al patrimoniului cultural – 2018. Aşadar, haideţi cu noi prin Bucureşti, prin cartiere şi pe străzi de-o vârstă cu oraşul, prin metropola noastră vie şi cosmopolită!