Mihai Stepan Cazazian

Comunicat de presă / Muzeul Național al Literaturii Române Iași deschide un punct muzeal dedicat lui Garabet Ibrăileanu

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

garabet-ibraileanu

 

MNLR Iași va deschide la FILIT un punct muzeal dedicat lui Garabet Ibrăileanu

Muzeul Național al Literaturii Române Iași a semnat parteneriatul cu Asociația ‘Patrimoniu pentru comunitate? Iași și cu Primăria Orașului Târgu Frumos pentru deschiderea unui punct muzeal dedicat criticului literar Garabet Ibrăileanu. Este al patrulea punct muzeal pe care MNLR Iași îl deschide în ultimii doi ani și va fi inaugurat în luna octombrie 2016, în cadrul celei de a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT).

Expoziția documentară va reconstitui muzeografic viața și activitatea criticului literar și a scriitorului G. Ibrăileanu și va cuprinde manuscrise și fotografii, mobilier specific epocii în care a trăit, volume etc.

Una dintre cele mai influente personalități din literatura română, Garabet Ibrăileanu s-a născut la Târgu Frumos, la 23 mai 1871, într-o familie de negustori armeni. Teoretician, critic literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iași, mentor al unei generații întregi și al revistei ‘Viața românească’, de la apariția căreia s-au împlinit 110 ani. Ibrăileanu n-a condus numai o revistă; a condus o adevărată școală literară și a făcut-o cu o pasiune unică, în care se concentra cu toate puterile sale, ca pentru singura justificare a existenței sale. El a format mai multe generații de intelectuali, cititori ai Vieții Românești. Le-a stilizat și le-a sistematizat concepțiile. A stimulat și îndrumat multe talente literare. (Demostene Botez, Memorii)

Despre deschiderea punctului muzeal de la Târgu Frumos, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, a declarat: Una dintre dorințele mele este de a promova Iașul ca județ turistic. Iașul are istorie, oameni de cultură și numeroase atracții turistice pe care trebuie să le valorificăm. După inaugurarea punctelor muzeale de la Cotnari (Cezar Petrescu), Miroslava (Dimitrie Anghel) și Golăiești/Medeleni (Ionel Teodoreanu), Muzeul Național al Literaturii Române Iași propune un nou punct de reper pe harta Iașului. Dorim să contribuim la punerea în valoare a operei lui Garabet Ibrăileanu și a potențialului turistic din zona Tg. Frumos. Iașul este unul dintre județele culturale, istorice ale României.

citat-garabet-ibraileanu-e1473255432182-820x300

De asemenea, primarul Orașului Târgu Frumos, Ionel Vatamanu, salută inițiativa MNLR Iași: Locul în care s-a născut Garabet Ibrăileanu trebuie să aibă un muzeu în care trăitorii și trecătorii să își poată aminti ce a reprezentat Garabet Ibrăileanu pentru dezvoltarea culturii românești, care să conserve și să transmită valorile patrimoniale, spirituale și culturale ale orașului.

Apreciem ideea și importanța deschiderii unui Punct Muzeal în Orașul Târgu Frumos.

Mai multe detalii despre activitatea Muzeului Național al Literaturii Române Iași și despre muzeele și punctele muzeale literare ieșene se regăsesc pe pagina de Facebook a instituției.

http://www.agerpres.ro