Redactor

COMUNICAT DE PRESĂ | Aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Comunicat de presă Data:  17.12.2021

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 17 decembrie 2021, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Republica Armenia, consfințită prin semnarea, la București, a Înţelegerii privind stabilirea de relaţii diplomatice între România şi Republica Armenia. România a fost unul dintre primele state care au recunoscut independența Republicii Armenia, la scurt timp după proclamarea sa.

Cu acest prilej aniversar a avut loc un schimb de scrisori de felicitare între ministrul afacerilor externe român Bogdan Aurescu și ministrul afacerilor externe armean, Ararat Mirzoyan.

În scrisoarea sa, șeful diplomației române a subliniat importanța relațiilor tradiționale de bună înțelegere și cooperare dintre cele două țări, cu numeroase realizări comune în planul culturii, istoriografiei și spiritualității, ca fundament al relațiilor dintre România și Republica Armenia. Comunitatea armeană istorică din România a avut de-a lungul timpului o contribuție semnificativă la dezvoltarea politică, economică și spirituală a țării noastre.

În prezent, relațiile româno-armene continuă să se extindă, instrumente importante în acest sens fiind programele succesive de cooperare în domeniul culturii, educației și științei, precum și raporturile directe stabilite la nivelul unităților administrativ-teritoriale din cele două țări. România și Armenia rămân pe deplin angajate în dezvoltarea în continuare a dialogului politico-diplomatic, în toate domeniile de interes comun. De asemenea, România va continua să susțină dezvoltarea cooperării dintre Armenia și Uniunea Europeană.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat, în mesajul său, importanța intrării în vigoare la 1 martie 2021 a Acordului de parteneriat cuprinzător și consolidat Uniunea Europeană-Armenia, care deschide noi opțiuni de cooperare și în planul relației româno-armene.

În contextul aniversar a avut loc vineri, 17 decembrie 2021, la Muzeul Național de Artă a României, vernisajul expoziției aniversare a 30 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Armenia, în cadrul căreia au fost evidențiate legăturile istorice trainice dintre cele două popoare.

Informații suplimentare:

Republica Armenia și-a proclamat independența la 23 septembrie 1991, iar România a recunoscut-o la 11 decembrie 1991.

România a fost al nouălea stat membru al Uniunii Europene care a ratificat, la finele anului 2018, Acordul de Parteneriat Cuprinzător și Consolidat UE-Armenia (semnat în luna noiembrie 2017).

La 24 septembrie 2019 Parlamentul României a declarat data de 12 octombrie ca Ziua limbii și culturii armene în România.

www.mae.ro

One Response to COMUNICAT DE PRESĂ | Aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Armenia

  1. Garabet Haciaturian December 18, 2021 at 1:15 pm

    In continuare,nimic nou sub soare ;a se citi parlamentul si probabil mai bine spus guvernul Romaniei ignora chestiunea recunoasterii genocidului armean din 2015 comis de autoritatile otomane si pace!Si asta in conditiile in care in 27.04.2021 toate grupurile parlamentare au fost de acord asupra rezolutiei de recunoastere ca urmare a eforturilor depuse de deputatul nostru Varujan Pambuccian ;s-a ajuns in stadiul “Noi reafirmam importanta comunicarilor periodice cu privire la Genocidul Armean, asa cum s-au desfasurat la 27 aprilie 2021, în sesiunea plenara a celor doua camere ale Parlamentului României, si apreciem în mod deosebit declara?iile facute de parlamentarii români cu privire la necesitatea recunoasterii si condamnarii Genocidului Armean de catre Parlamentul României” am citat din declaratia comuna a presedintilor grupului de prietenie Armenia-Romania din Adunarea Nationala a Republicii Armenia si a grupului parlamentar de prietenie cu Armenia din Parlamentul Romaniei cu ocazia aniversarii a 30 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele 2 tari. Se va reusi aceasta performanta la 24 aprilie 2022 (n.a. ziua de comemorare a genocidului armean ) ? Greu de spus.Oare in ritmul acesta vom putea sa ne asteptam in viitorul apropiat la o rezolutie de recunoastere a Republicii Artsakh (Nagorno Karabakh)-atat de necesara tanarului stat armean , in lupta dusa pe plan international pentru cucerirea dreptului de a-si apara cetatenii de statul agresor Azerbaidjan si in acelasi timp pentru a permite populatiei armene indigene sa traiasca in pace pe pamantul stramosesc in conditiile de integritate teritoriala ? Sau am mers prea departe cu idealuri de altfel accesibile fara probleme altor popoare ?