Redactor

COMUNICAT DE PRESĂ | Ambasada Republicii Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 1 – 3 iulie, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în România Sergey Minasyan a efectuat o vizită de lucru la Cluj-Napoca (al doilea oraș ca mărime din România) și Gherla (fostul Armenopolis) din județul Cluj. În cadrul vizitei, Ambasadorul a avut o serie de întâlniri cu autoritățile locale și județene, cu reprezentanții comunității armene din România, participând și la cea de-a treia ediție a „Festivalului Curtea Armenească”, organizat în colaborare cu sucursala Cluj a Uniunii Armenilor din România, Consiliul Județean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Institutul de Armenelogie din cadrul Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj și Ambasada Republicii Armenia în România.

La evenimente au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei și al Institutului de Armenelogie din cadrul Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj, Tudor Sălăgean, membri ai sucursalelor regionale ale UAR, numeroși invitați.

Deschiderea festivalului „Curtea Armenească” a avut loc în incinta bibliotecii Universității ”Babeș Bolyai” din Cluj prin vernisarea expoziției dedicate aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între Armenia și România, urmată de o expoziție de manuscrise armenești inedite și cărțile păstrate în bibliotecă.

În cadrul festivalului a avut loc o expoziție semnată de talentata artistă Ermone Zabel Martaian intitulată „Simboluri armene”, au evoluat ansamblul de dansuri „Hayakaghak”, urmat de un concert extraordinar de duduk în intepretarea lui Cosmin Rafael Bălean și orchestra sa, precum și recitalul celebrei cântărețe de origine armeană, Corina Chiriac. A fost prezentat filmul documentar regizat de Armine Vosganian „Când moartea întârzie să apară sau povestea lui Harutiun Fringhian”.

În cadrul vizitei au avut loc o serie de întâlniri cu autoritățile clujene, precum și cu reprezentanții comunităților științifice și educaționale și au fost discutate oportunități de extindere a cooperării bilaterale.

Pe 2 iulie, în orașul Gherla (istoricul Armenopolis), Ambasadorul Minasyan s-a întâlnit cu primarul Ovidiu Drăgan. Interlocutorii au discutat o serie de chestiuni de interes bilateral, inclusiv posibilitatea aprofundării cooperării între orașele înfrățite Gherla și Idjevan.

Părțile au subliniat importanța prezenței de secole a armenilor în Gherla și în alte orașe ale României și contribuția lor incontestabilă la dezvoltarea țării. În acest context, primarul Drăgan a dat asigurări că centrul istoric al orașului Gherla, unde se află vechile clădiri armenești religioase și laice, va rămâne în grija constantă a autorităților municipiului.

După întâlnire, în curtea Catedralei Armeano-Catolice Sfânta Treime, Ambasadorul s-a întâlnit cu reprezentanții comunității armeano-catolice locale și cu credincioșii sosiți la Gherla cu ocazia sărbătorii Sfântului Grigorie Luminătorul și a luat la cunoștință de problemele care îi preocupă pe aceștia, privind păstrarea identității naționale, culturale și religioase.

Evenimentele au fost mediatizate de presa din România.

Referință: Orașul Gherla a fost întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea de armenii care au migrat din Moldova în Transilvania în apropierea așezării romane cu același nume, prin Decretul Imperial Habsburgic, armenii au primit drepturi egale cu locuitorii băstinași. Aceasta este una dintre puținele așezări ale României moderne, construită după un plan urbanistic special în stil baroc târziu, care a fost realizat de arhitectul armean Alexis, sosit de la Roma, la invitația armenilor. Timp de aproximativ un secol și jumătate, în orașul numit Armenopolis, și-au desfășurat activitatea autoritățile laice și religioase armene, instituțiile de învățământ și publice. Înainte de 1918, primarii erau armeni, iar orașul era condus după legile medievale armenești, bazate pe principiile Codului de legi al lui Mkhitar Gosh.

Aici se află Catedrală Armeano-Catolică a Sfintei Treimi (1776) – cea mai înaltă din lume. Timp de aproape trei secole, în această catedrală a fost oficiată slujba specială dedicată sărbătorii Sfântului Grigorie Luminatorul. Este de remarcat faptul că de secole, această tradiție nu a fost niciodata încălcată din niciun motiv istoric, politic sau de altă natură.

Conform tradiției dezvoltate în ultimii ani, la baza căreia stau principiile ecumenice și ale multiculturalismului, la manifestările solemne prilejuite de sărbătoarea Sfântului Grigorie Luminătorul au participat Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, care este și Administrator Apostolic pentru Ordinariatul Armenilor Catolici din România, Întâistătătorul Bisericii Apostolice Armene din România, reprezentanți ai Ambasadei Republicii Armenia în România și ai Uniunii Armenilor din România, numeroși invitați din cercuri religioase și laice.

https://www.facebook.com/armenianembassybucharest/