Redactor

COMUNICAT DE PRESĂ | AMBASADA REPUBLICII ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În 1988, la sfârșitul lunii februarie, în orașul Sumgait din Azerbaidjanul sovietic, au avut loc pogromuri în masă ale populației armene, organizate și planificate din timp de autoritățile locale. Profitând de permisivitatea autorităților și folosind toate instrumentele posibile de cruzime, înfăptuitorii pogromurilor au ucis și torturat fără milă zeci de armeni, au supus violenței aproximativ 20.000 de armeni, jefuindu-le proprietățile. Acesta a fost răspunsul autorităților comuniste locale la solicitările îndreptățite ale populației din Regiunea Autonomă Nagorno-Karabakh pentru recunoașterea dreptului la autodeterminare, ca urmare a discriminării și presiunii exercitate de ani de zile asupra armenilor. Mai târziu, în noiembrie 1988, la Moscova, a avut loc procesul de judecată a înfăptuitorilor crimelor de la Sumgait, care au și fost recunoscute. 

Pogromurile de la Sumgait, au fost urmate, în ianuarie 1990, de pogromurile armenilor de la Baku, unde populația armeană a fost supusă unor atacuri organizate. Sute de armeni au fost uciși pe criteriu etnic. Sub amenințarea exterminării, sute de mii de armeni au fost forțați să fugă din Azerbaidjan.

Aceste pogromuri au fost reflectate pe larg de comunitatea internațională, înfătuirea pogromurilor a fost consemnată de organizațiile internaționale din domeniul drepturilor omului, de Parlamentul European (în rezoluțiile din 1988, 1990, 1991), dar și de Congresul SUA, la finalul erei comuniste.

Masacrele din aceste și alte orașe populate de armeni din Azerbaidjanul sovietic, au devenit apogeul politicii de stat a rasismului și xenofobiei împotriva armenilor. De-a lungul istoriei, pogromuri ale armenilor din Baku au avut loc de cel puțin 3 ori – în 1905, 1918, 1990. Stilul crimelor comise împotriva armenilor de la Sumgait și Baku, în ceea ce privește gradul de ură și organizare, a fost similar cu stilul barbar în care a fost comis Genocidul armean din 1915 în Imperiul Otoman și părea a fi o continuare a acestuia. Precedentul unor astfel de crime a condus la o agresiune împotriva Artsakhului la începutul anilor 1990, dar și în 2020, când a fost comisă o nouă agresiune, de data aceasta cu implicarea trupelor teroriste internaționale, care a fost însoțită de numeroase crime de război, iar consecințele umanitare ale acestuia, continuă până astăzi.

Pogromurile de la Sumgait și Baku au continuat cu distrugerea patrimoniului istoric și material armean. Din păcate, asistăm și prezent la distrugerea bogatului patrimoniu istoric, religios și cultural armean din Artsakh, capturat în timpul agresiunii din 2020, datorită aceleiași politici.

Credem că memoria armenilor care au murit la Sumgait și Baku necesită recunoaștere și compasiune internațională. Onorăm memoria armenilor uciși la Baku și Sumgait și condamnăm faptul că autoritățile azere nu numai că nu au reușit să aducă în fața justiției organizatorii acestor crime teribile, dar continuă să ascundă și să nege înfăptuirea lor. De asemenea, condamnăm orice manifestare de rasism și xenofobie și suntem încrezători că recunoașterea și condamnarea crimelor împotriva umanității, reprezintă un pas important pentru evitarea repetării acestora.