Mihai Stepan Cazazian

COMUNICAT DE PRESĂ / Ambasada Republicii Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 13 septembrie Ambasadorul Republicii Armenia, E.S. domnul Sergey Minasyan a vizitat orasul Roman, pentru a participa cea de a treia ediție a Festivalului National ”Garabet Ibrăileanu”, critic și istoric literar, eseist, pedagog, redactor literar și romancier, precum si la prima ediție a Festivalului Național ”Mihail Jora”, celebrul muzician, compozitor și dirijor român de origine armeană.

La evenimentul organizat la inițiativa dr. Emanuel Nazaretian, președintele sucursalei Roman a Uniunii Armenilor din Romania, au participat celebre personalități din domeniu literar, istorici de artă și recitatori din România. În cadrul festivalurilor a avut loc o ceremonie de premiere, condusă de Varujan Vosganian, în calitatea sa de vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Romania și președinte al Uniunii Armenilor din Romania.

În încheierea evenimentului, Ambasadorul Minasyan a acordat un interviu pentru TVR, sublinuand în special importanța desfășurării unor astfel de evenimente pentru că acestea confirmă încă o dată contribuția importantă a comunității armene din România în domeniul literaturii, artei și culturii.

Festivalurile au fost mediatizate la scară largă de televiziunea și presa locală.

Nota. Centrul administrativ al județului Neamț, municipiul Roman este un oras istoric din Romania, unde armenii s-au stabilit încă din Evul Mediu. Biserica armeană din Roman a fost contruită  construită în anul 1609, la fel și școală armenească aflată în imediata apropiere.  

Pe 23 iunie 2019 a fost semnată Înțelegerea de cooperare între Dilijan si Roman. Începand din 2015 în minicipiul Roman a fost înființată o sucursala a Uniunii Armenilor din România, a cărei activitatea se concentrează pe păstrarea identității armene, prin punerea în aplicare a programelor culturale, educaționale și altele între orașele înfrățite, Roman și Dilijan