Redactor

COMUNICAT DE PRESĂ / Ambasada Republicii Armenia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 12 septembrie Ambasadorul Republicii Armenia în România, E.S. domnul Sergey Minasyan a participat la cea de a X-a ediție a Festivalului Artei Armenești de la Gheorgheni, județul Harghita, organizat de Asociația Armenilor Catolici din  Gheorgheni, sub conducerea domnului Laszlo Kulcsar. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, invitați din comunitatății armeano-catolice vorbitori de limbă maghiară.

În deschiderea festivalului, participanții au depus coroane de flori la placa memorială dedicată călugărului István Ákontz-Kövér (1740-1824), unde, adresându-se celor prezenți, Ambasadorul Minasyan a subliniat importanța organizării unor asemenea evenimente, care contribuie la păstrarea identității comunității armene de limbă maghiară din Transilvania și la aprofundarea legăturilor cu Patria lor istorică. În acest context, Ambasadorul a remarcat, de asemenea,  strânsa cooperare între orașele și regiunile înfrățire, menționând vizita din 2019 a delegației orașului Gheorgheni, județul Hargita, în regiunea Lori din Armenia.

Continuându-și discursul, Ambasadorul Minasyan a subliniat că, după ce a fost îndepărtată de Armenia de secole, comunitatea armeano-catolică de limbă maghiară din Transilvania continuă să trăiască succesele și provocările cu care se confruntă Armenia, o dovadă în acest sens fiind sprijinul moral pentru Patria istorică în timpul tensiunilor de la frontiera armeno-azeră din iulie 2020.

Dupa ceremonie, a fost organizata o videoconferință la care, din Gheogheni, a participat Ambasadorul Minasyan, reprezentanții autorităților orașului Gheorgheni și a județului Harghita, iar din Armenia au participat reprezentanții administrației regiunii Lori și ai orașului Alaverdi. Guvernatorul regiunii Lori, Andrey Ghukasyan și Președintele Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly, s-au adresat participanților printr-un mesaj video.

În cadrul festivalului, la centrul Cultural Armenean din Gheorgheni au fost prezentate expoziții în cadrul cărora au fost prezentate: portul popular al comunității armene locale, alfabetul și literele armenești, Armenia și locuitorii săi.

La sfârșitul zilei, la Biserica Armeano-Catolică din Gheorgheni a avut loc un concert de muzică clasică.

Pe 13 septembrie, la Miercurea-Ciuc, reședința județului Harghita, cu sprijinul Ambasadei și a Muzeului-Institut Komitas, a fost vernisată o expoziție dedicată lui Komitas, care va fi deschisa vizitatorilor timp de două săptămâni.

Festivalul a fost mediatizat pe larg de presa și televiziunea locală.

[RO] https://romania.mfa.am/ro/news/