Mihai Stepan Cazazian

COMUNICAT DE PRESĂ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 armenia_erevan

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, conduce, în perioada 8-12 iulie a.c., delegaţia română participantă la cea de a IV-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale româno-armene de colaborare economică (8-10 iulie) şi la Forumul de afaceri bilateral (10-12 iulie), care se vor desfăşura la Erevan, Armenia.

Co-preşedinţii Comisiei Mixte româno-armene sunt, pentru partea română, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi pentru partea armeană, ministrul Transporturilor şi Comunicaţiilor, Gagik Beglarian.

Pe agenda discuţiilor, se regăsesc subiecte privind perspectivele colaborării economice bilaterale dintre România şi Armenia în domeniile prioritare: comerţ, industrie, IMM-uri, turism, dezvoltare regională si administraţie publică, transporturi, agricultură, protecţia mediului, colaborarea între instituţiile financiar-bancare, protecţia drepturilor de proprietate intelectuala, colaborarea pe linia oficiilor naţionale ale registrului comerţului, colaborarea in domeniul cercetării ştiinţifice, colaborarea între camerele de comerţ şi industrie.

Delegaţia română, condusă de ministrul Varujan Vosganian, cuprinde experţi din Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, precum şi reprezentanţi ai OSIM, CCIR, UCCIBR şi ai altor instituţii şi companii de stat şi private.

În contextul participării la lucrările Comisiei mixte si la Forumul de afaceri, ministrul economiei va fi însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri reprezentând 27 companii româneşti din industria de petrol şi gaze, energetică, industria textila, construcţii, IT, turism, transport aerian, consultanta in afaceri si din alte domenii, al căror profil de activitate le recomandă a fi prezente pe piaţa armeană.

Misiunea economică si Forumul de afaceri româno – armean este organizat de către Uniunea Camerelor de Comerţ si Industrie Bilaterale din România (UCCIBR) şi Agenţia de Dezvoltare a Armeniei.

In anul 2012, valoarea schimburilor comerciale româno-armene a fost de 7,87 milioane USD, din care: exportul Romaniei in Armenia a insumat 7.25 milioane USD şi importul Romaniei din Armenia 0,62 milioane USD, soldul balanţei comerciale fiind favorabil Romaniei cu 6,63 milioane USD. Procentual, valoarea totala a schimburilor bilaterale a scazut cu 16% faţă de situatia anului 2011, in cadrul careia exportul a scazut cu 18 % iar importul a crescut cu 17% .

În primele 4 luni ale anului 2013, comparativ cu situatia aceleiasi perioade a anului 2012, volumul schimburilor comerciale a crescut cu 6,2 %, din care exporturile au crescut cu 14,6 %, iar importurile au scăzut cu 93,3 %.

 

Biroul de presă

al Ministerului Economiei